Foto: SVT

Livstids fängelse för knivmord i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige man som stått åtalad för att ha knivmördat en 19-åring i Härnösand dömdes på måndagen till livstids fängelse. Han fälls för mord, grov våldtäkt, våldtäkt, försök till grov misshandel och grovt olaga hot.

Mannen fälls alltså på nästan samtliga åtalspunkter och ska betala ett skadestånd på 405 000 kronor till brottsoffren.

Tidigt på morgonen den 10 maj knivhöggs en 19-årig man i Härnösand så svårt att han senare avled. Brottet var en del i ett utdraget drama som utspelade sig under flera timmar efter en fest i mordoffrets lägenhet.

Det hela inleddes med att en 23-årig man, som var med på festen, tilltvingade sig ett oralt samlag med en ung kvinna. Hon ringde då dit en vän för att få hjälp. När han kom till lägenheten utsattes han för våld och hot av 23-åringen. Våldet rubricerades av åklagaren som mordförsök men den rubriceringen mildras av Ångermanlands tingsrätt till försök till grov misshandel.

Knivhöggs i hjärtat

Efter att vännen tvingats lämna lägenheten vaknade den 19-årige lägenhetsinnehavaren och hamnade i någon form av dispyt med 23-åringen. Han får senare ta emot två knivhugg när han står i badrummet och borstar tänderna. Ett av huggen träffade hjärtat och 19-åringen segnade ner svårt skadad. 23-åringen tvingade därefter till sig ett samlag med kvinnan. Han greps senare under morgonen av polis på platsen.

Tingsrätten menar nu att livstidsstraffet motiveras av att 19-åringen attackerats oprovocerat och att han utsatts för ett svårt lidande. Rätten finner inga förmildrande omständigheter. 

Kände varandra

De tre brottsoffren kände varandra sedan tidigare, den 23-årige man som utförde brotten har beskrivits som en ”bekantas bekanta” till dem. Det 19-åriga mordoffret kom från en ort i Hälsingland och gjorde sina gymnasiestudier i Härnösand.

23-åringen är tidigare dömd för brott vid två tillfällen, bland annat för sexuellt ofredande mot en minderårig flicka. Han har också förekommit i andra brottsutredningar.

Krav på rättspsykiatrisk undersökning

I de inledande förhören nekade 23-åringen till brott. I september ändrar han sig, erkänner och är mycket ångerfull. Under rättegången hävdar han istället nödvärn. Åklagare Sjöqvist har begärt att 23-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning eftersom hon anser att han lämnat ”märkliga uppgifter” i förhören om mordet och våldtäkterna.

Rättegången mot 23-åringen flyttades till säkerhetssalen vid Sundsvalls tingsrätt eftersom det fanns en hotbild mot den åtalade.

Polisen dröjde

Polisen har också inlett en internutredning efter att det uppmärksammats att det dröjde lång tid innan polisen kom till mordplatsen. Larmet om en knivbeväpnad hotfull man kom in till polisen redan klockan 06:38. Operatören på polisens regionledningscentral pratade med både den den utsatta kvinnan och mordoffret men det skulle dröja en och en halv timme innan polispatrullen kom. Då var mannen knivhuggen och kvinnan våldtagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.