23-åringens advokat yrkade bland annat på att mordet skulle rubriceras som dråp – men Högsta domstolen har valt att inte pröva fallet. Foto: SVT

Livstidsdomen står fast efter Härnösandsmordet – HD prövar inte målet

Publicerad

I både tings- och hovrätten dömdes den 23-årige mannen till livstids fängelse för knivmordet på en 19-åring i Härnösand i maj förra året.

Mannen ville få målet prövat i Högsta domstolen, men domstolen har beslutat att inte pröva fallet, vilket gör att livstidsdomen står fast.

23-åringens advokat Elina Eliasson ville, i sin överklagan till Hösta domstolen, att mannen skulle frikännas från ansvar för mord, försök till grov misshandel, grovt olaga hot samt ett fall av våldtäkt. Hon yrkade på att Högsta domstolen skulle rubricera mordet som ett dråp, samt rubricera försök till grov misshandel som misshandel av normalgranden. Hon ville också att fängelsestraffets längd skulle sättas ner och att skadestånden skulle sänkas.

Det var den 10 maj som en 19-årig man knivhöggs till döds och en ung kvinna utsattes för två våldtäkter, varav en under knivhot. Det utspelade sig på en fest på ett studentboende och den avlidne var hemmahörande i Hälsingland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet