Foto: SVT

Härnösandsmordet i hovrätten: Livstidsdomen står fast

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdomen mot den 23-årige man som i våras knivmördade en 19-årig student och våldtog en ung kvinna i Härnösand i våras står fast. Det står klart i den dom som Hovrätten för Nedre Norrland meddelade på måndagen.

Det är endast på en punkt som hovrätten ändrar på tingsrättens bedömning från i oktober och det gäller skadeståndet till den unge man som under ett kort besök i lägenheten under mordmorgonen misshandlades av 23-åringen. Skadeståndet skrivs ner från 25 000 till 20 000 kronor.

I övrigt ansluter sig hovrätten till tingsrättens dom.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Uppmärksammat fall

Det hela utspelade sig under en efterfest på ett studentboende i Härnösand tidigt på morgonen den 10 maj i år. En 19-årig man knivhöggs till döds och en ung kvinna utsattes för två våldtäkter, varav en under knivhot.

Den misstänkte 23-åringen greps på platsen. I oktober dömdes han till livstids fängelse för mord, grov våldtäkt, våldtäkt, försök till grov misshandel och grovt olaga hot.

Händelselsen har rönt stor uppmärksamhet också för att polisen larmades tidigt om en knivbeväpnad man i lägenheten men dröjde en och halv timme innan  de anlände till adressen. Mordet har också väckt uppmärksamhet i högerextrema kretsar.

Hävdade nödvärn

23-åringen nekar till mord och har hävdat nödvärn. Något som Ångermanlands tingsrätt inte fäste något avseende vid utan ansåg i stället att det inte fanns några förmildrande omständigheter. Mannen dömdes också att betala totalt drygt 400 000 kronor i skadestånd till flera målsägare och till mordoffrets anhöriga.

Den dömde 23-åringen överklagade till Hovrätten för nedre Norrland som under måndagen kom till slutsatsen att tingsrättens i stort var väl avvägd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet