Polisen avfärdade hennes larm som inte trovärdigt. Hon får nu samtalsstöd efter att ha utsatts för våldtäkter och sett sin vän dö. Vi träffar henne i Stadsparken i Härnösand tillsammans med pappan. Foto: SVT

Våldtogs och såg sin vän huggas ned: ”Jag vill veta varför polisen inte kom”

Uppdaterad
Publicerad

Hon såg sin vän Tommie huggas ned med kniv och utsattes själv för dubbla våldtäkter. Nu vill hon ha besked från polisen varför de inte kom när hon vädjade om hjälp.

Hon kallas målsägande A i den omfattande polisutredningen som i förra veckan ledde till att en 23-årig man dömdes till livstids fängelse för det som i media brukar kallas för Härnösandsmordet. Hon är också den unga kvinna som fick se sin vän huggas ned med kniv och som själv våldtogs två gånger.

Efter den första våldtäkten ringde hon och larmade polisen – men det dröjde en och en halv timme innan polisen kom. Då pågick den andra våldtäkten och hennes vän låg döende på toaletten.

Larmhaveriet

”Tommie hade fortfarande levt”

I dag får hon samtalsstöd för att kunna hantera traumat. Vi träffar henne tillsammans med pappan i stadsparken i Härnösand.

– Jag vill verkligen veta varför polisen inte kom. Jag vill veta varför de inte trodde på mig för om dom hade kommit hade allt kunnat vara annorlunda. Då hade den andra våldtäkten inte inträffat och Tommie hade fortfarande varit i livet. Då skulle han vara hemma nu, spela spel och dricka mjölk och äta bullar som han brukade göra, säger hon.

Sexuella närmanden och hot

Hon och kompisarna hade varit på krogen den aktuella kvällen för att fira Tommies studentexamen. Det blev efterfest i hans lägenhet och folk droppade av allt eftersom.

Tidigt på morgonen hade Tommie gått till sängs och 23-åringen började göra närmanden. Han tilltvingar sig oralsex under knivhot och hotar att döda både henne och Tommie.

Strax efteråt ringer hon polisen, uppger adressen flera gånger, Volontären 1444, och berättar om knivmannen och hans hot att döda. ”Snälla skynda er”, hulkar hon i larmsamtalet.

Lyckas inte lokalisera adressen

Samtalet är långt – över nio minuter, men polisen lyckas inte lokalisera adressen och skriver efteråt att larmet inte bedöms som ”troligt”. Den bedömningen som görs av polisens regionledningscentral i Umeå får ödesdigra konsekvenser. Det är först när den lokala polispatrullen i Härnösand får kännedom om dramat och larmas ut som hjälpen kommer, men då är det försent.

SVT har frågat polisens ledningscentral i Umeå varför man avfärdade larmet, men både Benny Rinnström, chef för RLC i Nord och Jonas Hysing, chef för polisens nationella kontaktcenter, har avböjt att kommentera det enskilda fallet. Händelsen är anmäld till polisens särskilda utredningar för en granskning om det begåtts något fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larmhaveriet

Mer i ämnet