Foto: SVT

Våldtäktsoffret larmade polisen – ingen kom till undsättning

Uppdaterad
Publicerad

Vid minst två tillfällen ringde kvinnan larmnumret 112 för att få hjälp – men ingen kom. När polisen väl kom till platsen låg en person svårt knivhuggen i lägenheten och kvinnan som larmade hade våldtagits två gånger.

Det uppger kammaråklagare Stina Sjöqvist som under fredagen åtalade en 23-årig man för för det uppmärksammade mordet i Härnösand i våras. Kvinnan som utsattes för upprepade våldtäkter i samband med mordet larmade polis två gånger men fick ingen hjälp.

Händelseförloppet i lägenheten i Härnösand pågår under en och en halv timme.

Mord och våldtäkt i Härnösand

– Kvinnan har ringt larmnumret 112 och blivit kopplad till polisen vid åtminstone två tillfällen under det att händelsen utspelar sig, berättar kammaråklagare Stina Sjöqvist.

Vad händer då från polisens sida?

– Ja det händer inte så mycket. Hon begär polisassistans och uppger att det finns en person i lägenheten som hotar henne med kniv. Hon ringer första samtalet klockan 06:38 men ingen polis kommer till platsen förrän efter klockan åtta.

Det första larmsamtalet från kvinnan kommer, enligt åklagaren, tidigt under händelseförloppet innan det värsta våldet hunnit utspela sig.

När polisen anländer hittas 19-åringen från Hälsingland svårt skadad i lägenheten. Kvinnan har våldtagits två gånger och ytterligare en person har utsatts för mordförsök.

Vad säger du om att polisen larmades men inte kom?

– Det är klart att det är anmärkningsvärt att polisen inte kommer men det pågår en utredning om detta därför vill jag inte kommentera det ytterligare, säger Stina Sjöquist.

Texten har uppdaterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet