Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Den här händelsen har tagit hårt på oss. Men vi har ju förstås en enormt djup respekt för de anhöriga också i det här, säger Michael Liljenberg, operativ chef för polisens regionledningscentral om det så kallade larmhaveriet – hör honom här. Foto: SVT

Larmsamtalet före mordet: ”Snälla skynda er!”

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åriga kvinnan var i panik, men tvingades prata med polisen i över 22 minuter. Sedan tog det en och en halv timme innan patrullen kom. Under tiden blev en person mördad och två våldtäkter genomfördes. Larmsamtalen var centrala när rättegången inleddes under tisdagen.

De två mycket långa larmsamtal som föregick mordet på en 19-åring i Härnösand i våras var centrala när den första dagen av rättegången genomfördes idag. Kvinnan var i panik och vädjade om hjälp.

– Han knivhotar min vän just nu, säger hon gråtande med uppenbar skräck i rösten.

– Är ni snälla och skyndar er, ber hon till operatören på RLC, polisens regionledningscentral.

Hjälpen dröjer

Men hjälpen dröjer, polisen ställer märkliga frågor vars relevans i sammanhanget kan ifrågasättas. Tio gånger upprepas den aktuella adressen men trots det ställer operatören i slutet av samtalet än en gång frågan om vilken adress det rör sig om och frågar även om staden är Härnösand.

Det är enkelt att på nätet hitta studentboendet men polisens operatörer tror felaktigt att det rör sig om ett LSS-boende.

Långa larmsamtal

I den mycket hotfulla situationen tvingas kvinnan, och även den 19-åring som senare blir mördad, prata mycket länge med polisen. Först i 9 minuter och 40 sekunder och sedan i 13 minuter. Samtidigt finns den knivbeväpnade mannen i lägenheten.

Det tar sedan en timme och 32 minuter innan polisen är på plats.

Mord och två våldtäkter

Då är en person livshotande knivskuren och den larmande kvinnan har enligt förundersökningen blivit våldtagen två gånger.

– Varför i helvete skickar de ingen, undrar mordoffrets mamma Linnéa Lindh uppgivet.

– När det gäller alla ärenden som vi hanterar är det viktigt att få en bra lägesbild, säger Benny Rinnström, chef på polisens regionledningscentral, RLC, i nord.

Samtidigt vill han inte uttala sig om den aktuella situationen.

– Huruvida det polisiära ingripandet är lyckat eller inte den bedömingen överlåter vi åt särskilda utredningar, så det vill jag inte kommentera, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet