Benny Rinnström, chef polisens regionledningscentral säger att de nu anmält sig själva Foto: SVT

Polisen inleder internutredning efter Härnösandsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inlett en internutredning efter mordet i Härnösand i våras. Larmet om en knivbeväpnad hotfull man kom in till polisen redan klockan 06:38 men det skulle dröja en och en halv timme innan polispatrullen kom till platsen.

På platsen påträffades en ung man som var dödligt knivhuggen. Där fanns också det kvinnliga offret som, enligt åtalet, utsatts för dubbla våldtäkter av den 23-årige mannen.

Polisens agerande i samband med händelsen väcker frågor. Larmet om den knivbeväpnade mannen nådde polisen redan klockan 06:38 på morgonen den 10 maj men det skulle dröja en och en halv timme innan polispatrullen kom till platsen.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Utredning inledd

Nu har polisen inlett en utredning av vad som fördröjde insatsen. Regionledningscentralen vid polisens region Nord i Umeå har anmält sig själva till polisens särskilda utredningar. Det är ett förfarande som brukar bli aktuellt vid allvarliga fel och misstanke om att någon polisanställd gjort sig skyldig till brott eller tjänstefel.

– Det här är ju en djupt tragisk händelse där en ung människa har mist sitt liv och vi behöver extern hjälp med att bedöma om någon här hos oss har begått något fel, säger Benny Rinnström, chef för polisens regionledningscentral.

Eftersom utredningen pågår vill Benny Rinnström inte kommentera varför polispatrullen inte skickades till platsen redan vid första larmtillfället klockan 06:38.

Patrull från Härnösand

Hans Björner är polisområdeschef i södra Ångermanland. Det var en av hans patruller som anlände till mordplatsen, men det var en order som alltså dröjde:

– Jag har försäkrat mig om att min patrull åkte omedelbart efter att de beordrats till platsen och så skedde. Det tar normalt bara minuter för en patrull att komma på plats men varför larmet dröjde kan jag inte svara på, säger Hans Björner.

Anmärkningsvärda uppgifter

SVT Västernorrland har tagit del av polisen egen händelserapport och där finns anmärkningsvärda uppgifter.

  • 06:38 ringer kvinnan in den första uppgiften om en hotfull knivbeväpnad man.
  • 07:35 ringer hon på nytt och då ska hon och den som senare knivdödas möta upp polispatrullen.
  • 07:54 får polispatrullen uppgift att åka till adressen.
  • 08:10 är polispatrullen framme. I lägenheten finns då den döende 19-åringen och kvinnan som utsatts för dubbla våldtäkter. Gärningsmannen grips. Ambulans tillkallas och polisen inleder hjärt- lungräddning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet