Foto: SVT / SVT Grafik

Lastfartyg på grund söder om Sandöbron – måste bogseras loss

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort lastfartyg med timmer ombord har grundstött strax söder om Sandöbron i Ångermanälven. Ingen person ska vara skadad, och det är ännu oklart om fartyget är det.

– Fartyget ska ha fått en blackout med strömbortfall som gjorde att maskinerna stannade, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör vid Kustbevakningen.

Det handlar om lastfartyget Koningsborg – runt 130 meter långt, registrerat i Nederländerna och fullastat med sågtimmer – som var på väg söderut med slutdestination Casablanca i Marocko. Vid kvart över nio passerade det under Sandöbron när det elektriska felet ledde till maskinstopp.

Felet gjorde att fartyget drev herrelöst innan det gick på en sandbank där det blev stående.

– Ett gott tecken är att det är mjukare botten på platsen vilket gör möjligheterna större att fartyget inte skadats så att miljöfarliga ämnen som olja läckt ut, säger Valdemar Lindekrantz.

Besiktning

Både en bogseringsaktion och en miljöräddningsoperation har inletts av Sjöfartverket och Kustbevakningen i samarbete med rederiet.

– Flyg kommer att vara på plats för att dokumentera från luften. Ett av våra fartyg är också på väg från Umeå, berättar Valdemar Lindenkrantz på torsdagen.

Innan själva bogseringen av fartyget inleddes fick det först besiktas ur skade- och miljöhänseende.

Lotsades i hamn

På midsommaraftonen kunde lastfartyget bogseras loss och har nu bogserats vidare till Härnösand. Där ska det genomföras fler inspektioner innan det kan resa vidare mot Marocko.

Allt har gått bra enligt plan och det finns inga tecken på läckage, enligt Kustbevakningens ledningscentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.