Den alpina premiären i Kramfors har varit långt borta den senaste tiden och så här ser det ut i Latbergsbacken just nu. Nu står det klart att backen inte öppnas den här säsongen. Foto: Linnea Nilsson /Kramfors kommun

Latbergsbacken i Kramfors hålls stängd i vinter

Publicerad

Kramfors alpina och Kramfors kommun har fattat ett gemensamt beslut om att inte öppna Latbergsbacken den här säsongen.

– Det är inte någon snö i sikte den närmaste tiden. Det är bara att titta ut så inser man att det inte är realistiskt, säger kommunens kultur- och fritidschef Patrik Asplund till SVT Västernorrland.

I flera veckor har både kommunen och den alpina klubben hoppats att den milda vintern till sist ändå ska ge vika för snö och minusgrader. Men nu står det den 20 januari i almanackan och stora delar av det västernorrländska lanskapet är fortfarande snarare grönbrunt än vitt.

Så i Kramfors har man nu gett upp den alpina säsongen.

– Det blir för sent att öppna, det blir för stora kostnader för en alldeles för kort säsong, säger Patrik Asplund.

Ny snökanon

– Vi i föreningen har investerat i en ny snökanon och står redo att trycka på startknappen, så det här känns jättetråkigt, säger Morgan Danielsson, ordförande i Kramfors Alpina på kommunens hemsida.

Är det helt kört?

– Det är klart, skulle det slå om och stora mängder natursnö skulle komma så får vi väl fundera på om vi skulle kunna omvärdera beslutet. Men då ska det vara natursnö. Vi kör inte igång några snökanoner även om det blir minusgrader ramöver. Det blir för mycket jobb för en väldigt kort säsong, säger Patrik Asplund.

Fysiskt omöjligt att öppna

– Vi har väntat länge på kylan, eftersom den krävs för att kunna spruta snö. Idag ligger snödjupet på några centimeter, vilket gör det fysiskt omöjligt att öppna backen, säger Morgan Danielsson.

Och det finns ingenting som tyder på en vändning att döma av långtidsprognoserna. Under tisdagen utlovas åtta-nio plusgrader på vissa håll i länet.

– Jag tror nog de flesta har förståelse för beslutet med tanke på hur det ser ut där ute, säger Patrik Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.