Mannen fångades av en övervakningskamera vid en bankomat i Sundsvall. Där använder han en av kvinnornas bankomatkort för att ta ut pengar. Foto: Ur polisens förundersökning

Låtsades vara polis i Sundsvall – åtalas för stöld mot två äldre kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ska ha tagit sig in hos två olika kvinnor, som båda är i 90-årsåldern, genom att uppge att han är polis. Väl inne hos kvinnorna har mannen tagit smycken och hos en av kvinnorna fick han även med sig ett bankomatkort.

Nu har mannen åtalats för två fall av grov stöld, två fall av föregivande av allmän ställning samt bedrägeri.

Det var den 21 och 22 juli förra året som brotten misstänks ha begått. Hos den första kvinnan ska mannen plingat på dörren den 21 juli och sagt att en man från Gävle gripits efter att ha gjort inbrott hos kvinnan.

Mannen frågar efter nycklar, bankomatkort och id-kort, kvinnan ger då mannen allt förutom nycklarna. Kvinnan saknar även smycken efter att mannen varit hos henne.

Den 21 juli på kvällen fångas mannen på övervakningskameror vid en bankomat i Sundsvall. Där använder han kvinnans bankomatkort och tar ut 5 000 kronor.

Påstod vilja skydda kvinnans kontokort

Hos den andra kvinnan ska mannen ha ringt på den 22 juli medan hon åt middag med en väninna.

”Han var artig och trevlig och påstod att han var polis”, har kvinnan sagt i förhör. Mannen ska ha sagt till kvinnan att han ville ha hennes kontokort för att skydda korten. Mannen ville ha koderna till korten men kvinnan gav inte mannen korten.

”Till slut blev mannen irriterad och plötsligt väldigt kissnödig och behövde låna badrummet”, säger kvinnan i förhör. Mannen ska ha varit på badrummet i cirka 15 minuter innan han lämnade lägenheten. Kvinnan upptäckte efter den 22 juli att det saknades smycken ur hennes smyckeskrin.

Rättegången planeras att starta den 13 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.