Legionella på alnöbadet

Uppdaterad
Publicerad
Badet kommer att vara stängt tills prover visar att bakterierna försvunnit.
Hur lång tid det tar är osäkert.

Legionellainfektion

Visa

1976 insjuknade ett stort antal amerikanska krigsveteraner (legionärer) i svår lunginflammation. Många dog. De gamla männen hade samtliga bevistat en kongress som hölls på ett hotell i Philadelphia. Denna svåra form av lunginflammation hade inte beskrivits tidigare. När man sedermera kunde påvisa den bakomliggande bakterien döptes sjukdomen till legionärssjuka.
Legionellainfektion eller Legionärssjuka är en lunginflammation orsakad av legionellabakterier, främst av bakterien Legionella pneumophila. Dessa är vanligt förekommande i jord- och vattensamlingar. Bakterien ses generellt som ganska ofarlig. För att bli sjuk måste man i regel andas in den och samtidigt ha någon nedsättning av immunförsvaret.

Legionellabakterier anrikas lätt i stillastående vatten. De är föga temperaturkräsna och tillväxer mellan +18°C och +45°C. De kan tillväxa i vanliga vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Tillväxten gynnas av den biofilm som nästan alltid finns på väggarna inne i vattentankar, vattenledningsrör och duschslangar.

Symtom
Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation med oftast hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer ofta. Sjukdomsbilden är ibland mycket allvarlig, särskilt då sjukdomen nästan alltid drabbar personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar. Dödsfall kan inträffa trots modern intensivvård. Sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Förebyggande åtgärder
Vattenklorering är föga effektivt. Antalet legionellabakterier i ett vattensystem kan däremot minskas genom att vattentemperaturen hålls vid minst +60°C i varmvattenberedaren och minst +50°C vid tappstället. Dessutom bör ledningssystemen vara konstruerade så att stillastående vatten undviks och bakterietillväxt försvåras. Det finns inte något vaccin mot sjukdomen.

Åtgärder vid utbrott
Legionellainfektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och Smittskyddsinstitutet (SMI). Vid misstanke om inhemska fall eller utbrott skall miljökontoret eller motsvarande i kommunen kontaktas omgående. Cirka 50 till 80 fall rapporteras varje år i Sverige, varav närmare hälften har smittats utomlands.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Legionella

Mer i ämnet