Fortfarande legionella i Ö-viksfjärden

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Domsjö fabriker har stängt den delen av bioreningen där bakterierna växer till, finns det fortfarande legionella i det utgående vattnet och i fjärden. Kommunen avråder nu från att använda vattnet i badtunnor, vattenspridare och högtryckstvättar.

– I och med att det finns legionellabakterier i fjärden gäller samma rekommendationer som de senaste två åren, säger Daniel Knutsson, miljöinspektör vid samhällsbyggnadsförvaltningen i Örnsköldsvik.

Den del av bioreningsanläggningen där legionellabakterierna i huvudsak tillväxer, det så kallade luftade steget i processen, är stängd sedan i januari. Trots det finns det alltså fortfarande legionellabakterier i utgående vatten och i fjärden, även om halterna är mycket lägre än tidigare.

Kommunen avråder tills vidare från att använda vatten från Örnsköldsviksfjärden och fjärdarna längre ut mot havet i sammanhang där legionellabakterierna riskerar att spridas via luften. Vatten från fjärdarna ska inte användas till högtryckstvättar, vattenspridare, fontäner eller annat som innebär att de luftburna legionellabakterierna riskerar att spridas via små vattendroppar, så kallade aerosoler.

– Tidigare somrar fick vi frågor om det är farligt att bada. Enligt Hans Boman, smittskyddsläkare landstinget Västernorrland, ska bad inte innebära någon ökad risk. Vi avråder däremot från att använda vatten från fjärden till badtunnor eftersom vattnet där värms upp till temperaturer som gynnar bakterietillväxt, säger Daniel Knutsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Legionella

Mer i ämnet