Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med Ismael och Linn på en YAM-lektion på Gudmundråskolan i Kramfors, där de pratar om psykisk ohälsa. Foto: Stina Ahlinder/SVT

I Kramfors får eleverna prata känslor på lektionstid – ska motverka självmord

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Västernorrland har infört så kallade YAM-lektioner för sina åttondeklassare.

Syftet är att bland annat förebygga självmord bland unga.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga, enligt Nellie Fors Vilminko vid Räddningstjänsten. I Västernorrland erbjuder flera kommuner YAM-lektioner för att förbättra den psykiska hälsan hos skolelever.

Nellie arbetar för att förebygga självmord

Nellie Fors Vilminko som jobbar med suicidprevention vid Räddningstjänsten i Kramfors tycker att det är fantastiskt att YAM erbjuds.

Hur pratar man känslor med barn?

– Istället för att fråga slutna frågor, som ”gick det bra i skolan idag?” så ställ istället öppna frågor som ”hur har det gått i skolan?” så man kan starta en diskussion, säger hon.

Fler tips från Nellie finns här.

De kommuner som inte har YAM-lektioner i länet är Sundsvall och Timrå. Sundsvalls kommun uppger att deras prioritering just nu är skolnärvaro och arbete mot kränkande behandling.

SVT Västernorrland har sökt Timrå kommun utan framgång.

Detta ingår i YAM

• Vad är psykisk hälsa?

• Självhjälpsråd

• Stress och kriser

• Depression och självmordstankar

• Att hjälpa en vän som har det svårt

• Vem kan jag be om hjälp?

YAM (Youth Aware of Mental health) är ett skolbaserat program där ungdomar i åldrarna 13–17 samtalar och lär sig om psykisk hälsa i vardagen vid fem timslånga tillfällen.

Källa: Mental Health in Mind International AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.