Snart fyller Göran Lindström 72 år och han tänker fortsätta leva med geparderna så länge kroppen orkar. Foto: Dag Jonzon

Lever sin dröm bland geparder i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Redan som tonåring drömde han om att sova med geparder. Nu lever 71-årige Göran Lindström från Timrå sin dröm i Namibia. Han tämjer geparder för att de ska överleva. Och han har sovit, eller försökt sova, med fyra i sin säng.
I kväll klockan 20:00 sänds filmen om honom i SVT2.

– Det var helt otroligt, men man sov ju inte så gott när de började klättra på en och trycka in en i väggen, berättar Göran Lindström.

Han levde med fyra geparder från att de var några månader gamla, tills de var nästan vuxna. På dagarna var de ute i ett hägn, men på nätterna var det trångt i sängen.

– På morgonen stod de över mig och slickade mig i ansiktet.

Började med ett katthem

Det började många år tidigare med ett katthem i Bergeforsen i Timrå. Göran Lindström hade en bilverkstad, där han byggt ett nytt kontor.

– Folk kom dit med katter och kattungar, säger han och berättar hur katterna tog över.

– Som mest hade jag 23 katter, säger Göran Lindström.

Såg TV-program

Drömmen om att ta hand om geparder levde vidare. När han sett ett TV-program om Laurie Marker och hennes naturvårdsorganisation Cheetah Conservation Fund, sa han åt sin fru:

– Vi måste åka och prata med den här damen.

Sålde bilverkstan

2009 var Göran Lindström första gången volontär hos Laurie Marker. När de ville ha honom kvar bestämde han sig för att sälja sin bilverkstad och leva sin dröm. Då var han 60 år.

– Jag jobbade för henne i tre år med ett releasingprogram för 12-15 vilda geparder.

De geparderna fick de inte komma nära, för de skulle släppas ut i det fria. Efter två år skulle de kunna överleva, men två av geparderna sköts av farmare då de släpptes fria.

Blir riven och blöder

– Då vände det för mig. Så mycket pengar och ingen ville ha dem. Då kände jag att min uppgift blev att ge geparderna den bästa miljö och säkerhet som går, säger Göran Lindström.

Nu jobbar han på en privatägd ranch i Namibia, där de har åtta geparder. Där har han byggt stora inhägnader, så att de ska kunna överleva.

Göran Lindström, snart 72 år, har tämjt 12-åriga bestar och tränar geparder varje dag.

– Jag blir riven och blöder rätt mycket när jag håller på. Men det hör till.

Redan nu kan ni se filmen på SVT play via den här länken.

Gepardmannen sänds i SVT2:

Nyårsdagen 20.00

Torsdag 3/1 16.05

Lördag 5/1 14.10

Söndag 6/1 00.35

Redan nu kan ni se filmen på SVT play via den här länken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västernorrland
Mer Nyheter