Foto: Tomas Oneborg/TT

Lex Maja-anmälan om övergivna husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Djurägaren lades in på sjukhus och lämnade sin hund och katt utan tillsyn. När det stod klart att djuren inte mådde bra gjordes en anmälan enligt lex Maja då de befarade att djuren for illa.

I anmälan till Länsstyrelsen i Västernorrland framgår att djurägaren blivit sjuk och lämnat sin hund och katt ensamma utan tillsyn. Katten, som är en innekatt, hittades på grannens balkong. Hunden var rädd och osäker och verkade inte må bra.

I samband med flytten till boendet hade djurägaren tagit på sig fullt ansvar för djuren, uppges i anmälan. Men det förefaller uppenbart att hen inte klarade av att sköta dem. Hela lägenheten var i dåligt skick; kattlådan smutsig och illaluktande. Den vad dessutom instängd i badrummet tillsammans med kattens mat och vatten.

Båda djuren är nu placerade i ett tillfälligt hem under tiden länsstyrelsen tar ställning till den Lex Maja anmälan.

Det här är Lex Maja

Lex Maja är en lag som trädde i kraft 1 april 2019. Den kallas Lex Maja efter den katt som svalt ihjäl då katten ägare lades in på sjukhus. Den innebär att vårdpersonal och socialtjänst får lämna vidare uppgifter till länsstyrelse och polis om djur misstänks fara illa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.