Liggsår vanligt i länet

Uppdaterad
Publicerad

VÄSTERNORRLAND I Västernorrland är andelen patienter som drabbas av trycksår (liggsår) högst i Sverige. Drygt trettio procent drabbas.

För första gången har vården i hela landet undersökt hur många patienter som har trycksår. Undersökningen visar att 17 procent av patienterna var drabbade.

Men i Västernorrland är siffrorna betydligt dystrare. Trycksår är nästan dubbelt så vanligt här.

I ett pressmeddelande påpekar landstingsöverläkare Per Skude att landstinget endast registrerat 324 patienter i undersökningen och att en stor del därför fallit bort.

– Bortfallet är så stort att det är svårt att uttala sig om läget för länet i stort, menar Per Skude.

Men mätningen visar också att landstinget Västernorrland är sämst i klassen när det gäller att sätta in förebyggande åtgärder.

– Det är allvarligt och tyder på att vi inte strukturerat bedömer riskindivider och sätter in motåtgärder, säger Per Skude.

Trycksår

Trycksår som förr kallades liggsår uppkommer då trycket över ett visst kroppsområde varit så högt under en tid att blodcirkulationen rubbats.

Oftast inträffar dessa tryckskador där ben ligger nära hud, det vill säga över ryggslutet, hälar, skulderblad, bakhuvud och sittbensknölar.

Trycksår kan drabba äldre, sängliggande personer, men de kan även uppstå efter långa operationer, vid svår sjukdom och hos personer med skador i ryggraden.

Trycksår kan vara smärtsamma. Djupa trycksår blir också en grogrund för bakterier vilket kan leda till sårinfektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.