Många reagerade på artikeln om stölder på kyrkogården. Foto: SVT

Lilli-Ann: ”Kyrkogården ska vara en plats för lugn och ro”

Uppdaterad
Publicerad

Lilli-Ann Engström vårdar sin dotters grav omsorgsfullt och hade smyckat den med personliga saker. En dag hon kom dit var allt borta.
– Jag hade gråten i halsen när jag såg det, berättar hon.

Många har reagerat på vårt inslag om stölder och vandalisering på kyrkogården i Mjösund. En av dem var Lilli-Ann Engström. Det är fyra och ett halvt år sedan hennes dotter gick bort. Sedan dess har hon besökt Mjösunds kyrkogård och dotterns grav regelbundet.

Tidigt i vår gjorde hon graven sommar fin.

– Jag la ut blommor och arrangemang på vår dotters grav och nästa gång vi kom dit var allt borta, berättar Lilli-Ann Engström.

Känslomässigt svårt

Det var ett hårt slag.

– Jag hade gråten i halsen. Gravplatsen ska vara ett fint ställe där man får lugn och ro och kan bearbeta allt jobbigt, menar hon.

Hon tycker det är viktigt att man pratar om vandaliseringen och stölderna på gravarna dels för att fler ska vara uppmärksamma och för att de som stjäl ska förstå vilken skada de gör.

Klump i magen

De saker hon lagt ut på graven var noga utvalda, saker som representerar dotterns personlighet förklarar Lilli-Ann. Efter stölden har det lugn och den stillhet som graven tidigare hade, delvis förstörts.

– Varje gång jag kommer ut dit har jag en klump i magen för att jag är rädd att något har försvunnit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer