Enligt arrangören deltog hundratals i demonstrationen. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Lisa Bjurwald:”Ett otroligt civilkurage i Sollefteå”

Uppdaterad
Publicerad

Solen sken över Sollefteå, men demonstrationens budskap var allvarligt. Det handlar om vård, trygghet och kamp för ett fortsatt fungerande akutsjukhus på orten.

Enligt arrangören Ideella föreningen BB-ockupationen Sollefteå deltog hundratals människor i demonstrationståget. Dagen var fylld av symbolik. Inte minst när man bildade en mänsklig kedja hand i hand runt sjukhuset för att visa hur man värnar det.

Och kampviljan finns kvar.

– Vi har bevittnat en osannolik nedmontering av vårt tidigare så väl fungerande sjukhus och därmed våra möjligheter till ett lugnt och tryggt liv i vår region, sa Hervor Sjödin, en av manifestationens talare.

Ett övergrepp

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald som var speciellt inbjuden talade sveket mot kvinnorna som hon kalla förlossningsvården som hon anser försämrats de senaste åren.

Lisa Bjurwald kallar dagens förlossningsvård ”ett övergrepp mot kvinnorna”. Foto: SVT

– Det är ett övergrepp mot kvinnorna, säger hon.

Hon är också imponerad av Sollefteåborna.

– Det var en otrolig känsla att vara med de här demonstranterna för de är ett slags svenska hjältar för alla andra BB-demonstranter, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.