Kampviljan tycks inte avta. Det är fortfarande många människor som kämpar för vården på Sollefteå sjukhus. Foto: Johanna Sundbeck/ SVT

Manifestation för sjukhuset i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Ideella föreningen BB-ockupationen arrangerar en protestmarsch mot den centralisering av sjukvården de anser håller på att genomföras i Region Västernorrland.

I torsdag klubbades att det inte heller blir någon öppning av akutkirurgi i Sollefteå – ett beslut som gav tändvätska inför dagens manifestation.

Barbro Mikaelsson är aktiv sedan länge i BB-ockupationen och berättar att de inte har tröttnat än. Vid klockan 14.00 startar protestmarschen mot centraliseringen av sjukvården som drabbat regionens befolkning hårt.

– Vi har till och med fått med oss unga killar som protesterar för att deras flickvänner ska behöva åka långa sträckor för att föda, säger hon.

Pressad personal

Enligt Ideella föreningen Sollefteå BB-ockupationen har centraliseringen lett till skenande kostnader och allt hårdare press på personalen. Efter nedskärningarna på Sollefteå sjukhus menar Barbro Mikaelsson att befolkningen i Sollefteå lever under hot om att inte få vård i tid.

BB-debattör inbjuden

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald är inbjuden att tala vid manifestationen. Hon är aktuell med sin bok BB-krisen Sveket vid livets början, där hon granskar dagens svenska förlossningsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.