Flera kommuner planerar för att kunna bedriva distansundervisning på grundskolorna. Foto: SVT

Lista: Så ser distansundervisningen ut i länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Västernorrland bedriver distansundervisning på sina gymnasieskolor, och flera kommuner planerar för att kunna bedriva distansundervisning även på grundskolorna. Det visar SVT Nyheter Västernorrlands enkät.

Vi ställde tre frågor till kommunernas skolchefer om distansundervisningen på kommunala gymnasier och grundskolor.

  1. I vilken omfattning bedrivs distansundervisning på grund- och gymnasieskolor i din kommun?
  2. Finns några planer på att utöka distansundervisningen på grund- och gymnasieskolor i din kommun?
  3. Vid behov – lånar skolan ut utrustning som behövs för att kunna delta i distansundervisning?

HÄRNÖSAND

  1. Härnösands gymnasium bedriver nu merparten av sin undervisning via fjärr och på distans. Undantag görs med grund i särskilda skäl kopplat till särskilda moment eller för elever med omfattande behov. Inga grundskolor bedriver fjärr- eller distansundervisning.
  2. Kommunens båda 7-9-skolor planerar att bedriva fjärr- och distansundervisning under första skolveckan på vårterminen (11/1 – 15/1). Syftet är att pröva och att träna fjärr- och distansundervisning i denna verksamhetsform, samt att möta det ansträngda läget kring smittspridningen.
  3. Ja, i gymnasiet och i grundskolans senare del har vi en-till-en-lösningar, vilket innebär att alla elever har grundutrustningen. Vid förekomsten av andra behov; behov av särskilt stöd eller brist på uppkopplingsmöjligheter i det egna hemmet, ordnar skolorna för att kunna kompensera för detta. Det kan betyda att någon elev eller en grupp av elever kan finnas på skolenheten, i utglesad form.

KRAMFORS

  1. Gymnasiet följer de rekommendationer som folkhälsomyndigheten och regeringen har uttryckt. Måndag 30 november övergick de studieförberedande programmen på Ådalsskolan till fjärrundervisning. En förändring som gäller till den 15 januari, men kan komma att förlängas. De program som berörs är det naturvetenskapliga programmet (NA), teknikprogrammet (TE), samhällsprogrammet (SA), estetiska programmet (ES) och vård- och omsorgsprogrammet (VO). Även Räddningsgymnasiet och Nordvik följer samma upplägg. Grundskolan bedriver undervisning i skolan och har inte fjärr- eller distansundervisning i dagläget.
  2. Vi har inga planer i dagsläget att införa fjärr- eller distansutbildning i högre utsträckning än nu. Vi har i dagsläget regionens lägsta smittspridning men följer utvecklingen noga och kan komma att ompröva detta om smittspridningen tar fart.
  3. Gymnasieskolan, där det just nu är aktuellt, ser till att det fungerar för alla att bedriva undervisningen på distans. Där fjärr- och distansundervisning visar sig inte vara bra för den enskilda eleven görs lösningar på skolan. Elever i behov av stöd, utan internet hemma eller med liknande behov kan fortfarande komma till skolan och nyttja lokalerna som då ej kan anses lida av trängsel.

SOLLEFTEÅ

  1. Enbart gymnasieskolan har distansundervisning enligt de nationella direktiven.
  2. Vi planerar för distansundervisning på högstadieskolorna i Ramsele, Junsele, Valla och Nipan, samt mellanstadiet på skolorna i Helgum, Långsele och Ramsele. Detta för att säkerställa att vi på ett bra sätt kan genomföra detta i större omfattning om så krävs. (21-22/12).
  3. Ja. Samtliga elever har cromebook.

SUNDSVALL

  1. Gymnasieskolan har distansundervisning efter förra veckans rekommendation.
  2. Grundskolan ingen distansundervisning i dagsläget förutom fyra dagar kring helgerna (21-22/12 samt 7-8/1).
  3. I grundskolan anpassas undervisning till de verktyg som finns att tillgå för eleverna vid distansundervisning, finns ej digitala verktyg så blir det hemuppgifter. I gymnasieskolan erbjuds stöd framför allt till nyanlända på boenden som saknar förutsättningar att delta på distans.

TIMRÅ

  1. Alla nationella program utom IM har distans/fjärrundervisning. Alla elever genomför praktiska moment och prov på skolan.
  2. Inga planer på att utöka distans/fjärrundervisningen i dagsläget.
  3. Alla elever på gymnasieskolan har Cromebook, denna kan eleven använda även i hemmet.

ÅNGE

  1. Gymnasieskolan har sedan i måndags (7/12) gått över till distansundervisning enl nationella riktlinjer. Högstadiet (grundskolan) kommer att köra några dagar sista veckan innan jullovet. Där delas årskurserna upp per dag. Skolan är fortfarande öppen. Vi gör detta för att hantera personalbortfall, minska trängsel på skolan och fortsätta öva på ett eventuellt försämrat läge.
  2. Det finns inga planer just nu att utöka distansundervisning i grundskolan efter jullovet. Dock vet vi inte hur det ser ut då. Gymnasieskolan förlänger distansundervisningen ytterligare en vecka efter jullovet till den 11 januari.
  3. Ja. Eleverna har redan egna datorer. Behövs andra hjälpmedel exempelvis mobilt bredband försöker vi lösa det.

ÖRNSKÖLDSVIK

  1. Några skolor på grundskolan kör distansundervisning på prov, för att förbereda eleverna inför en eventuell övergång helt till distans. Någon grundskola har vid något tillfälle akut övergått till distans, dock under begränsad tid. Gymnasieskolan kör fjärrundervisning, med undantag för gymnasiesärskolan och delar av Introduktionsprogrammet. Möjlighet finns för lärare på gymnasiet att ta in för examinationer och praktiska inslag och då görs det utifrån en samordning för att minska eventuell anhopning av elever i skolans lokaler.
  2. Det finns inga planer på att utöka distansundervisningen på grundskolan, däremot är vi förberedda ifall det skulle bli tvunget att göra så. 
  3. Eleverna som berörs eller kan beröras av distans eller fjärrundervisning har tillgång till egen elevdator. För elever på gymnasiet som inte har tillgång till internetuppkoppling finns mobila routers att låna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet