Liten risk för björnattack

Uppdaterad
Publicerad

Trots en ökande björnstam har inte risken att bli attackerad för människor som inte är på jakt ökat, däremot har risken för jägare, speciellt med hund ökat markant. Det redovisades vid vargsymposiet i Vålådalen idag.

Det är preliminära resultat från det skandinaviska björnprojektet som visar att risken för att attackeras av björn inte blivit större för bärplockare eller vanliga skogsflanörer. Däremot löper jägare risk att utsättas för attacker.

– Bärplockare behöver inte vara rädda för björn, säger Veronica Sahlén som redovisade de preliminära resultaten i Vålådalen idag.

Vargsymposium 2014

Känslig på hösten

Forskningen tyder också på att björnarna är mera känsliga för störning i samband med ideperioden och framförallt under hösten när de ska gå i ide, en period som sammanfaller med jakten.

– Vi tror att det beror på förändringar i hjärtrytmen, säger Veronica Sahlén och förklarar att det kan innebära att björnarna inte har samma möjlighet att fly och att de av den anledningen istället väljer att ta strid med jakthundar och i förlängningen även jägare.

Undviker människor

Forskarna har också gjort försök med att närma sig björnar som vanliga skogsvandrare och de försöken har visat att björnarna väljer att undvika människor. Det gäller såväl ensamma björnar som honor med ungar.

Veronica Sahlén konstaterar att information om hur man ska bete sig när man får kontakt med björn till jägare tycks vara en framgångsrik metod för att undvika attacker men där är forskningsresultaen inte klara än. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargsymposium 2014

Mer i ämnet