Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Glömda författarskap åter i ljuset Foto: Ylva Holmgren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Litteraturfestival – lokala författarskap hyllades

Publicerad

Lokala författarskap uppmärksammades vid en litteraturfestival i Härnösand i helgen. Glömda författare ökar förståelsen för vår nutid.

Ett tiotal litteratursällskap fanns på plats för att presentera sin verksamhet och lyfta fram betydande författare från Västernorrland: Lars Ahlin, Olof Högberg, Ludvig Nordström, Pelle Molin, Emil Hagström med flera.

Föll i glömska

Hervor Sjödin som själv skrivit om Laura Fitinghoffs liv menar att det är viktigt att uppmärksamma länets författare. Laura Fitinghoff skrev ”Barnen från Frostmofjället” och var oerhört känd vid sin död 1907. Filmatiseringen av berättelsen om de sju föräldrarlösa barnen 1945 är en av de mest sedda filmerna i Sverige, men sedan Sedan dess har hon undgått att förbli känd.

Aktuell berättelse

Samtidigt kunde temat i Laura Fitinghoffs författarskap inte ha varit mer aktuellt. Det handlar om utsatta barn som i tider av stora svårigheter blir beroende av sin omvärlds välvilja, menar Hervor Sjödin. Det är samma berättelse som dagens flyktingar berättar. Det som var då, svältens och umbärandenas Sverige 1860 har något att berätta om Europa 2019.

– När Laura Fitinghoff avled för drygt hundra år sedan samlades det in pengar i hela landet till ett gravmonument på Solleftå kyrkogård men sedan faller hon ofattbart i glömska. Det vill vi råda bot på, berättar Hervor Sjödin i Laura Fitinghoffsällskapet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer