Foto: SVT

Livet i Ljustorpsån hotas av snabba förändringar i flödet: ”Värsta vi sett”

Publicerad

Snabba förändringar i vattenflödet hotar livet i Ljustorpsån. ”Det värsta vi sett på länge”, säger folk i trakten och framför ögonen på SVT:s reporter stryps flödet plötsligt för att någon minut senare forsa på för fullt.

Ljustorpsån i Timrå kommun har restaurerats för att lax, öring och andra arter ska trivas i miljön men snabba förändringar i flödet hotar att spoliera arbetet.

– Jag blir ledsen, säger Mats Englund som representerar Ljustorpsåns fiskevårdsområde och förklarar att förändringarna i vattenflödet är förödande för många organismer.

– I kanten på ån lever yngel och insekter och där blir det torrlagt, konstaterar han och det är inte så svårt att förstå att de fiskar och andra vattenlevande arter som plötsligt hamnar på land inte har så stor chans att överleva.

Vattnet stryps framför SVT:s reporter

Framför ögonen på SVT:s reporter stryps flödet i en av de dammar som reglerar vattnet för att några minuter senare forsa på för fullt igen.

– Så här har det sett ut i sommar, det är det värsta vi sett på länge, konstaterar Mats Englund.

Kraftbolaget: ”naturen reglerar”

Det är kraftbolaget Uniper som reglerar Ljustorpsån, inledningsvis säger man att förändringen i flödet knappast har att göra med regleringen.

– Jag har ingen förklaring annat än att det är naturen själv som reglerar, säger Torbjörn Tärnhuvud, VD Uniper Vattenkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.