Foto: Bertil Ericson, Scanpix / SVT

Livmoderhalscancer ska utrotas – med nytt bättre vaccin

Publicerad

Världshälsoorganisationen har som mål att utrota all livmoderhalscancer och nu ska Region Västernorrland ge unga kvinnor en ny vaccindos. Det nya vaccinet är betydligt bättre än det kvinnorna tidigare fått.

Varje år insjuknar omkring 450 kvinnor i Sverige i livmoderhalscancer, mer än en fjärdedel avlider av sjukdomen, men utvecklingen bromsades när man startade med cellprovtagningar i mitten av 60-talet. Numera genomförs en vaccinering av både flickor och pojkar i mellanstadiet.

Den så kallade HPV-vaccineringen har pågått under ganska många år, men de vacciner som finns idag är effektivare än de som användes från början.

– Ja det är ett betydligt bättre vaccin som verkar mot ytterligare fem virusvarianter jämfört med tidigare, idag tar vaccinet nio olika virus säger Ingela Pirttilä, enhetschef på Region Västernorrland.

Hoppas starta till hösten

Sverige genomför nu en nationell satsning som ett led i WHOs ”utrotningsprojekt” och det innebär att man kommer att erbjuda kvinnor födda mellan 1994 och 1998 en ny vaccinering – med det effektivare vaccinet.

– Målet är att minst 80 procent av de kvinnorna ska genomföra vaccineringen som kommer att vara gratis säger Ingela Pirttilä.

Nu ska region Västernorrland sätta igång med att organisera hur vaccineringen ska gå till, den kommer förutom tidigare vaccinerade kvinnor i den åldersgruppen även att gälla alla ovaccinerade kvinnor under 30 år.

– Jag vågar inte lova att vi kan komma igång redan under våren men till hösten hoppas vi vara igång med vaccineringen säger Ingela Pirttilä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.