Foto: TT

Ljög för polisen – döms till fängelse

Publicerad

Det blev ett kännbart straff, fyra månaders fängelse, för den unga kvinna som påstod att hon blivit bortförd och våldtagen. I går föll domen i Sundsvalls Tingsrätt.

Den 24-åriga kvinnan ska, enligt Sundsvalls Tingsrätt, frivilligt ha följt med sin dåvarande pojkvän till hans lägenhet. Relationen accepterades inte av den unga kvinnans familj som gjorde en polisanmälan där man påstod att kvinnan förts bort mot sin vilja.

I polisförhör uppgav 24-åringen att det stämde och spädde dessutom på historien med att hon blivit misshandlad och våldtagen. Det första polisförhöret med kvinnan ledde till att två män som hon pekat ut, hämtades av polis varav den ene anhölls och satt anhållen i två timmar.

När männen förhörts framstod det allt tydligare att 24-åringens uppgifter inte var med sanningen överensstämmande. I detta läge riktades misstankar om falsk tillvitelse, som den juridiska termen lyder, mot kvinnan. Själv uppger hon att hon ljög för polisen av rädsla för sin familj. Den förklaringen tog rätten inte till sig utan dömde kvinnan till fyra månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.