Nu blir det stopp för laxfiske i Ljungan efter beslut av Havs och vattenmyndigheten. Foto: Per-Erik Ström/ SVt

Ljungan stängs för laxfiske

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutade igår att införa förbud mot laxfiske i Ljungan från 20 maj. Något stopp för öringsfiske blir det inte.

Stoppet för laxfiske i Ljungan var väntat, däremot strök HaV förslaget om förbud mot havsöringsfiske, något som Nedre Ljungans fiskevårdsområde var emot. HaV motiverar det med att fiskevårdsområdet redan förbjudit fångst av vild havsöring och det är det naturliga beståndet som ska skyddas.

Fiskevårdsområdet har kompletterat Havs- och vattenmyndighetens regler och tillåter fiske efter odlad öring under sommaren och hösten fram till och med 14 oktober.

Stopp för nät- och notfiske

HaV stoppar även fiske efter lax med nät och not i Ljungan. Alla åtgärderna sätts in för att skydda laxbeståndet i älven.

I Ume- och Vindelälven införs en litet mjukare begränsning av laxfisket. Där införs en bestämmelse om maximimått, laxar större än 65 centimeter får inte fångas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet