Visa alla (2)
Visa alla (2)

Beslut om investering i Logistikparken

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen hade Sundsvall Logistikpark AB styrelsemöte. Styrelsen klubbade igenom investeringsbeslutet, nu återstår kommunstyrelsens beslut i maj.
– Logistikparken är ett infrastrukturprojekt med hög samhällsekonomisk bärighet. På sikt är det en samhällsekonomisk lönsam investering, säger Anita Bdioui (S), styrelseordförande .

I maj är det tänkt att kommunfullmäktige ska behandla frågan om logistikparken,  en av de största investeringarna på många år inom Sundsvalls kommun – och en av de mest omdebatterade. Dagens beslut om en investering på 785 miljoner kronor i det kommunala bolaget Sundsvalls Logistikpark ABs styrelse är ett första steg mot förverkligande. Det slutgiltiga investeringsbeslutet fattas alltså av kommunsfullmäktige i maj.

I juli förra året kom kom Högsta Domstolens besked i frågan – det tillstånd som lämnats av mark- och miljödomstolen kommer inte att omprövas.  Miljötillståndet vann därmed laga kraft och projektet kunde gå i sin sista fas, investeringsbeslutet från kommunen.

Miljöeffekter

”Logistikparken ger goda miljöeffekter och koldioxidbesparingar”, skriver bolaget i sitt pressmeddelande på torsdagen. De positiva miljöeffekterna var emellertid inte så stora att Naturvårdsverket ansåg att Logistikparken kunde beviljas 150 miljoner i bidrag. Dessutom klubbar Logistikparken igenom den stora investeringen dagen efter Sundsvalls kommun aviserat en besparing på 300 miljoner.

Kommunalrådet Peder Björk som är positiv till dagens beslut har coronakrisen i tankarna när han säger:

– På bara några veckor har vi alla fått uppleva hur givna förutsättningar och ramar drastiskt förändrats till ett läge som präglas av stor osäkerhet. Men ändå och ännu mer i dessa tider behöver vi gemensamt ta ansvar för vår framtid.

Fakta om investeringsbeslutet

Visa

Investeringsbelopp – totalt 785 miljoner

Finansieringen – sker genom tidigare beslutat ägartillskott samt lån vilket innebär att investeringen inte belastar kommunens skattemedel.

Byggnation – Den totala exploaterade ytan omfattar ca 25 hektar (250 000 kvm), 6 hektar etableringsytor för företag och tre järnvägsspår i terminalen på över 700 meter vardera. Den nya kombiterminalen beräknas ha kapacitet att hantera ca 1 000 000 ton gods varje år.

Samhällsekonomisk vinst – Samhällsekonomisk vinst för projektet är hög och beräknas med en nettonuvärdeskvot, vilket för logistikparken är 1,05. Det innebär att varje investerad 100 kr ger tillbaka 205 kr i samhällsnytta. När logistikparken är fullt utbyggd beräknas den ge cirka 200 arbetstillfällen.

Tidplan – Byggstart hösten 2020 och beräknad driftstart 2024.

Källa: Sundsvall Logistikpark AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Logistikparken i Sundsvall

Mer i ämnet