Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några veckor kvar innan det blir någon verksamhet på nya Logistikparken – politiker och höga chefer har fått en förhandstitt på godsanläggningen. Niklas Säwén (S) kommunalråd i Sundsvall hoppas på en boost för kommunen. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Här möts lastbilar, sjöfart och järnväg – en av Sundsvalls största satsningar: ”Positivt för klimatet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett gigantiskt område där gods kan lastas mellan järnväg, lastbil och fartyg.

Det är – förenklat – tanken med logistiska knutpunken i Sundsvall.

Nu är den klar att tas i bruk.

Än så länge ser det mest ut som en gigantisk asfaltyta intill en ny hamn, men i början av december är det tänkt att verksamheten ska vara igång på Logistikparken i Sundsvall. Under tisdagen visades anläggningen upp för ett 80-tal politiker och höga chefer.

Statliga järnvägssatsningar nyckeln

Logistikparken är ett 10 hektar stort område i Korsta/Tunadalsområdet i Sundsvall, ett stort område tänkt för omlastning av godstransporter på järnväg, sjötrafik och lastbil.

Logistikparken i Sundsvall

En nyckel för satsningen är de järnvägsinvesteringar på nära två miljarder kronor som staten gjort de senaste åren.

Byggt för jättetåg

Logistikparken är byggd för att kunna hantera  upp emot 750 meter långa godståg, men har kapacitet för tåg som är 1 000 meter långa.

När anläggningen är igång knyts Ortviken med fabriken ihop med Tunadalsområdet och bildar en halv mil lång sträcka med industri, hamn, sågverk och transporter.

Hela området sträcker sig 5 kilometer – från Ortviken/Korsta till Tunadal, nära Alnöbrons fäste Foto: Kartbild; Logistikparken AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Logistikparken i Sundsvall

Mer i ämnet