Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SCA om bygget av nya hamnen

SCA investerar i logistikparkens hamn i Tunadal

Uppdaterad
Publicerad

SCA kommer att satsa 460 miljoner kronor på en ny containerhamn i Tunadal de närmaste tre åren.

– SCA:s del i logistikparken har varit att bygga ut containerhamnen, så nu investerar vi en halv miljard, säger Björn Lyngfeldt, kommunikationsdirektör SCA.

I maj i fjol klubbade kommunfullmäktige i Sundsvall beslutet att bygga en logistikpark för närmare 800 miljoner kronor. Nu meddelar skogsjätten SCA att den tar sin del av satsningen, och investerar 460 miljoner kronor i containerhamnen som ingår i logistikpakren.

SCA har stort behov av en större hamn, företaget räknar med ökade volymer av både pappermassa och sågade trävaror som ska transporteras ut i världen.

Mer än dubbla volymen

Investeringarna i Östrands massafabrik och ombyggnaden av Ortviken till massaproduktion, mer än fördubblar de volymer pappersmassa som ska transporteras ut från Sundsvallsregionen. Även sågverken i Tunadal och Bollstabruk ökar sina produktionsvolymer.

– Vi kommer att kunna lasta betydligt större fartyg och vi kommer att ha effektiva och konkurrenskraftiga transporter, säger Björn Lyngfeldt.

Djupgående fartyg

När hamnen står färdig ska den kunna ta emot större fartyg med ett djupgående av 15 meter jämfört med dagens 12 meter. Kapaciteten blir 100 000 standardcontainrar per år.

Om det räcker med 460 miljoner till en sådan satsning är oklart.

– Exakt hur mycket det kommer att kosta vet man inte förrän projekt- och investeringsplaner är klara, säger Björn Lyngfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Petersvik

Mer i ämnet