Foto: Trond Berg, NRK

Lommen stoppar vindparksbygge

Publicerad

Vindkraftsbygget utanför Härnösand står stilla under tiden smålommen häckar. Först i mitten på augusti kan arbetet återupptas.

Maskinerna har tystnat vid vindkraftsbygget i Spjutåsberget utanför Härnösand. Orsaken är att smålommen väljer att häcka just nu och i villkoret för miljötillståndet för bygget står det klart att man måste ta hänsyn till djur och natur.

Det betyder bland annat att byggprojektet inte får störa smålommen när den häckar. Anläggningsarbetarna får alltså parkera sina grävmaskiner och dumpers och ta semester en tid framöver. Först efter 15 augusti kan arbetet återupptas, skriver Härnösands Energi och Miljö,HEMAB, på sin hemsida.

Rivstart

Samtidigt försäkrar HEMAB att det kommer att gå fort så snart de får börja arbeta igen.

– Andra halvan av augusti rivstartar projektet igen. Etablering av kranar och transport av vindkraftverken samt därefter uppförandet av dessa sker inom loppet av några veckor, säger Pär Marklund, projektledare.

Sista september ska de två vindkraftverken vara resta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.