Foto: Teaterhögskolan i Malmö

Loonin årets Thulin-stipendiat

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Loonin tar emot Ingrid Thulin-stipendiatet i samband med Nipyran i Sollefteå. Antika klassiker och tysk komedi hör till hennes intressen.

På torsdagen presenterades årets Ingrid Thulin stipendiat som i år heter Alexandra Loonin. Hon är uppvuxen i Ådalen men har bott i såväl Sundsvall som San Fransisco, USA. I fjol tog hon examen efter tre år på Teaterhögskolan i Malmö.

– Det betyder jättemycket att få stipendiet, särskilt som det kommer från mina hemtrakter, det känns hedrande. Dessutom är pengarna i sig välbehövliga eftersom jag håller på att etablera mig som dramatiker, säger Alexandra Loonin till SVT Västernorrland.

Det var i USA hon kom i kontakt med dramatiken och det var där hennes första pjäs kom till. Det manuset blev också hennes inträdesbiljett till teaterhögskolan. 

Nu vill hon utforska modern komedi och vill skriva fars med politisk inriktning.

I stipendiejuryns motivering säger man att Alexandra Loonin har ”...insupit klassikerna med liv och lust och tar nu med sig dem på en högst sannolikt hisnande resa där hon i bredd med tonårens Spice Girls-fans och modern tysk komedi kommer att utmana, skaka om och öppna nya dörrar inom oss med sitt berättande.”

Ingrid Thulin-stipendiet ska premiera skapande individer med koppling till Ådalen och som är i början av sin karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.