Hör barnläkare Annelie Thorén berätta mer om studien som nu pågår i region Västernorrland och Västerbotten. Foto: Eva Harström, SVT

Lovande studie för behandling av barnfetma

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland utmärker sig med hög andel barn med övervikt och fetma. Samtidigt erbjuds inte någon rutinmässig behandling. En pågående studie hoppas kunna ändra på detta.

– Hur kommer det sig att man har en kronisk sjukdom hos barn, men inte erbjuder behandling? Det här är ett första steg för att försöka få till en rutinmässig behandling för barn med fetma.

Det säger barnläkare Annelie Thorén. Hon har precis avslutat en studie med 60 familjer i Sundsvall och Sollefteå med barn mellan 5-12 år, som har diagnosen fetma.

Barnfetma

Barnen blir piggare

De som ingått i studien har haft gruppträffar med inriktning på kost, webbaserat stöd och barnen har fått träna tillsammans. Studien har haft ett lovande utfall. Inte bara vad det gäller viktutvecklingen.

– Många föräldrar beskriver att när barnen börjar röra på sig mer blir de piggare, de sover bättre och andra saker som har stor betydelse för hälsan, säger Annelie Thorén.

Föräldrar är också delaktiga i studien.

– Det är gruppträffar som har stor fokus på kost. Hälsosamma grundläggande matvanor, som egentligen är bra för alla, säger Annelie Thorén.

Ny studie med kontrollgrupp

I höstas startade en ny studie i samarbete med region Västerbotten. I den ingår drygt 80 familjer och det nya är att det finns en kontrollgrupp att jämföra resultaten med.

– Vi har slumpmässigt lottat två olika grupper. Den ena får stödet vi erbjuder i programmet med webbstöd och gruppträffar och den andra gruppen får den vård som annars erbjuds, säger Annelie Thorén.

För behandling av barnfetma är det bättre ju tidigare det går att upptäcka, gärna vid 4-5 års ålder.

– Barn med fetma har ofta fetma även som vuxna. Det är där vi ser komplikationer som typ 2 diabetes, insulinresistens och leverförfettning.

Föräldrar avvaktar för länge

Fetma hos barn kan vara svårt att upptäcka i tid.

– Det finns en hel del skam och skuld, som gör att föräldrar avvaktar lite för länge. Man vill inte se att barnet har en hög vikt, säger Annelie Thorén.

Hör mer om studien i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnfetma

Mer i ämnet