Lugnet åter i Alby

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter saltsyrautsläppet i Alby har lugnet återvänt till samhället utanför Ånge. – Barnen är i skolan precis som vanligt, säger rektor Lena Bjelkström.

Torsdagen var dramatisk i Alby. Larmet om utsläppet av saltsyra från en läckande järnvägsvagn kom strax efter klockan nio på morgonen – ett larm som påverkade många.

– Det blev stabsläge för kommunledningen ganska omedelbart och vi fattade snabbt några viktiga beslut. Ett var att evakuera vårdbehövande äldre, ett annat att utrymma skolan och förskolan, säger Ånge kommuns säkerhetschef Ove Skägg till SVT Nyheter Västernorrland.

Syrautsläpp i Alby

Avspärrningarna hävda

Men redan under torsdagskvällen hävdes avspärrningarna inne i Alby samhälle; kvar är nu bara polisens avspärrningar kring den läckande järnvägsvagnen. Det med anledning av att en åklagarledd förundersökning om misstänkt miljöbrott har inletts.

Vid sjutiden på torsdagskvällen avslutade Räddningstjänsten sitt arbete på platsen.

Och på fredagsmorgonen var det mesta som vanligt i Alby igen.

Barnen tillbaka i skolan

Barnen var tillbaka i skolan och på förskolan Rödluvan, utan några restriktioner om utegångsförbud och stängda ventilationssystem.

– Jag tycker att utrymningen i går gick väldigt lugnt och fint till. Barnen blev förstås lite oroliga och frustrerade när de inte fick vara ute, men de blev desto gladare sedan när faran blåsts över, säger rektor Lena Bjelksröm.

Förberedde övernattningar

Säkerhetschef Ove Skägg säger att någon evakuering av hela Alby samhälle aldrig var aktuell.

– Men däremot hade vi förberett med övernattningsmöjligheter för dem som hade det svårt att ta sig hem i går. Men det blev aldrig aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrautsläpp i Alby

Mer i ämnet