Ingen kommer att ställas till svars efter saltsyreläckaget i Alby tidigare i somras. Det går inte att fastställa vem eller vilka som bär ansvaret. Foto: SVT / arkiv

Inget åtal för saltsyrautsläppet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget rättsligt efterspel efter utsläppet av saltsyra från en tågvagn i Alby i juni. Förundersökningen om miljöbrott har lagts ner, rapporterar P4 Västernorrland.

Det var den 8 juni i år som det upptäcktes att en tågvagn inne på Akzo Nobels fabriksområde i Alby i Ånge kommun läckte saltsyra.

Eftersom ämnet är starkt frätande och farligt att andas in uppmanades Albyborna att stanna inne och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Syrautsläpp i Alby

En förskola nära fabriksområdet stängdes också och utrymdes på barn och personal.

Trasig gummilist

Efter en nogrannare undersökning av tågvagnen visade det sig att det var en gummilist vid ett bottenlucka på vagnen som gått sönder.

När läckaget till sist kunde stoppas hade uppskattningsvis drygt tre och en halv kubikmeter saltsyra runnit ut och gått ner i marken, med Ljungan på bara cirka 250 meters avstånd.

En förundersökning om miljöbrott inleddes – men den är nu nedlagd.

Går inte att fastslå

Petter Källman, miljöutredare vid polisen i Västernorrland, säger till P4 Västernorrland att det visat sig omöjligt att kunna slå fast vem eller vilka som ska ställas till ansvar för det inträffade.

– Vi har inte lyckats styrka brott. Vagnen har rullat genom hela Europa och det har varit omöjligt att få fram uppgifter om vem som gjort monteringen av bottenluckan på vagnen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrautsläpp i Alby

Mer i ämnet