Tankvagn läckte saltsyra

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades under torsdagsmorgonen om ett läckage av saltsyra i Alby utanför Ånge. En tankvagn läckte saltsyra och allmänheten uppmanades att stanna inne.

Larmet om läckaget kom vid kvart över niotiden på torsdagen. En bedömning som gjordes var att läckaget kunde komma att pågå i upp till tolv timmar till från lunchtid på torsdagen innan det var möjligt att stoppa det.

Enligt Tomas Öhrn, räddningschef på Räddningstjänsten i Medelpad, är det en tank med 55 000 liter saltsyra som har läckt på Akzo Nobels område i Alby. På platsen bildades ett gasmoln på ungefär ett hundratal meter i diameter.

Syrautsläpp i Alby

TV: Se Rolf Lunneborgs direktrapport från Alby

Inte hälsosamt

– Det rinner på ganska bra från läckan, och då bildas det ett moln som inte är hälsosamt, säger Henrik Cedergren, inre befäl vid Räddningstjänsten.

Räddningstjänstens personal på platsen upptäckte en spricka på undersidan av tanken.

– Förmodligen en fog som gått sönder på grund av det tryck som råder i tanken, säger Cedergren.

Upptäcktes vid lossning

Enligt Tommy Walker, produktionschef vid Akzo Nobels anläggning i Alby, var det i samband med att en järnvägsvagn skulle lossas som det upptäcktes att vagnen läckte saltsyra på undersidan.

– Vi larmade Räddningstjänsten omedelbart, säger han till SVT Nyheter Västernorrland.

Stängda vägar

Järnvägstrafiken på Norra stambanan och biltrafiken på länsväg 507 genom Alby stängdes av för trafik. Det innebär att hela Alby stängdes av från omvärlden.

Elever evakueras

Eleverna på Alby skola, som ligger nära fabriksområdet, fick inledningsvis stanna inomhus och ventilationen stängdes av.

– Vi har följt de rutiner vi har för den här typen av situationer och får även information från Räddningstjänsten, säger rektor Lena Bjelkström till SVT Västernorrland.

Vid lunchtid påbörjades arbetet med utrymning av Alby skola och förskolan Rödluvan i samma byggnad. Både elever och personal fick då lämna byggnaden.

Barnen bussas till Björkbackaskolan i Ånge.

Ingen skadad

Har någon person kommit till skada?

– Nej, inte vad jag känner till, säger Tommy Walker, produktionschef vid Akzo Nobel i Alby.

Hur allvarligt är det här?

– Det är svårt att spekulera om vilka konsekvenser det här får. Men det är alltid allvarligt med sådana här incidenter. Vi har nolltolerans mot sådana här händelser.

Ovanligt

Hur vanligt är det med händelser av det här slaget?

– Det är mycket ovanligt. Jag har aldrig varit med om det. Och jag har jobbat här i 30 år.

Påverkas produktionen av det här?

– Nej. Läckaget sker inte i omedelbar anslutning till produktionsanläggningen.

Läckaget minskades

Räddningstjänsten arbetade för att få stopp på läckaget och vid 10.30-tiden meddelades det att man lyckats minska läckaget.

Den första styrkan på plats hade utrustning för livräddande åtgärder och kunde vistas nära utsläppet, Räddningstjänstens kemiska resurs, som hade mer utrustning, anlände från Kramfors.

Vid lunchtid uppgav Räddningstjänsten att ungefär 30 liter i minuten fortfarande läcker ut från tankvagnen.

Fortsatt tömning

Vid 16-tiden hade flera av Räddningstjänstens bilar vänt hem men en viss styrka stannade kvar och tillsammans med fabriksarbetare hjälptes de åt att föra över saltsyra i kärl.

– Det går bra men eftersom det är så mycket tar det så lång tid, säger Henrik Cedergren inre befäl vid Räddningstjänsten i Medelpad.

Avspärrningarna borta

Under eftermiddagen meddelades det på en presskonferens att de har minskat på avspärrningarna.

Vid 19:30-tiden togs avspärrningarna bort och polis gjorde en ny avspärrning i närområdet kring tankvagnen.

Tanken tömd

Räddningstjänsten var klara med sitt arbete strax innan halv åtta på kvällen. Räddningstjänstern plockade sedan ihop utrustningen och var vid 20:30-tiden på väg hem igen. Mängden saltsyra som läckte ut är svår att säga, men enligt Henrik Cedergren ska det ha handlat om mellan åtta och 10 kubik.

– Det är en osäker siffra men det är utifrån hur mycket som fanns i tanken och vad som har samlats, säger Cedergren.

Enligt räddningsledaren ska ungefär hälften av det ha läckt ut i marken

Information om olyckan

Den som behöver mer information om olyckan kan vända sig till Ånge kommun på telefonnummer 0690-25 01 00

Saltsyra

Saltsyra, alternativt väteklorid, är en av de vanligaste syrorna som i koncentrerad form är mycket starkt frätande. Saltsyra består formellt sett av en vattenlösning av gasen väteklorid. Tillräckligt utspädd saltsyra är relativt ofarlig och finns till exempel i människans magsäck.

Får man saltsyra eller väteklorid i ögonen eller på huden bör man omedelbart spola med rikliga mängder vatten.

Källa: Wikipedia/NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrautsläpp i Alby

Mer i ämnet