M-real nobbade seriösa intressenter

Uppdaterad
Publicerad

Det var M-reals önskan att minska utbudet av finpapper och öka tillgången på råvara som gjorde att Wifstavarvs pappersbruk i Timrå lades ner. Det menar de anställda på bruket. Det fanns två seriösa intressenter som var beredda att ta över verksamheten och driva den vidare. Men båda fick nobben.

En av intressenterna ville fortsätta tillverka finpapper vid Wifstavarv, men fick inte lägga ett bud på fabriken, eller ens komma in på området. M-real ville slippa ny konkurrenter på finpapperssidan.

En annan intressent ville tillverka så kallad kraftliner i fabriken, det vill säga det släta skiktet i brun kartong. Men M-reals styrelse valde alltså att sälja pappersmaskinen till Indonesiska Indah Kiat, ägt av Asian Pulp and Paper, instället. Ett företag som är känt för att skövla regnskog i stor omfattning.

Och med pappersmaskinen i Indonesien är vidare drift vid Wifstavars pappersbruk inte möjlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wifstavarv

Mer i ämnet