Vivstavarvs framtid avslöjad

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Nyberg planerar ett levande område med ett datacenter på Vivstavarv.

– Det är egentligen ett omöjligt område, ingen normal människa skulle göra det här, säger Nicklas Nyberg, från Nybergs Fastigheter & Förvaltning.

Vid en presskonferens på onsdagen presenterade fastighetsprogfilen Nicklas Nyberg sina ambitioner för Vivstavarv. Ett megadatacenter verkade vara den stora förhoppningen, och han förespråkade särskilt de rymliga maskinhallarna och det vatten som ingår i fastigheten som kan användas för kylning. Men inga konkreta planer är säkrade.

Wifstavarv

– Det är som gjort för ett datacenter, och vi vill också att det här ska bli ett levande område, säger Nicklas Nyberg.

Vivstavarv har redan 50 megawatt anslutet till lokalerna, vilket är en fördel för etablering av serverhallar och liknande. Nicklas Nyberg hoppas att kunna hyra ut till både små och stora företag.

– Metsä har inte hyrt ut lokalerna här, det har varit en sidosak för dem. Det blir vår huvudverksamhet, säger Nicklas Nyberg.

Från Västernorrlands satsning på datacenteretablering, Big green data, är man överförtjusta över Vivstavarvs nya ägare.

– Det är bara en tidsfråga innan vi kan ha ett nytt datacenter här, om det är vad Nicklas bestämmer sig för, säger Mikael Aamisepp från Big green data.

Vivstavarvs stora fördelar är enligt honom bland annat den gröna elen i länet, den kalla luften, den låga hyran och de bra kommunikationerna.

– Jag är jätteglad att Nicklas tar det här ansvaret. Vivstavarv kommer att leva igen, säger Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand.

Redan har varvets nya ägare blivit uppvaktad av intresserade företag, och det är möjligt att det anrika varvet får återgå till sina rötter.

– Det är en intressent som vill anlägga ett fartyg vid kajen, det är ju väldigt djupt vatten där. Och vi har möjlighet för mat, logi och husvagnsplatser här, säger Nicklas Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wifstavarv

Mer i ämnet