Resultatet efter vår omröstning är att de flesta vill förbjuda mobiltelefoner i skolan. Foto: Erik Nylander/TT

Majoritet vill införa mobilförbud i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter vår omröstning om mobiltelefoner ska tillåtas i skolan eller inte har ni svarat. En klar majoritet av nästan 600 röster tycker att elever inte ska få använda mobiler på skoltid. Även på Facebook har många reagerat.

Under desenaste veckorna har vi rapporterat om nätkränkningar och hurelever känner sig rädda att bli smygfotograferade i skolduschen ochomklädningsrum. Bergsåkers skola i Sundsvall valde att införamobilförbud.

I samband med att vi berättade om hur Björnaskolan iÖrnsköldsviks kommun i stället valde att ta bort sitt förbudfrågade vi vad ni tycker, ska mobiltelefoner tillåtas i skolaneller inte?

Nätkränkningar

70 procent för förbud

På tisdagseftermiddagen hade drygt 600 svarat påfrågepollen och 67 procent vill inte tillåta att elever ska få hamobilen i skolan. Däremot lyfts både de som är för och emotmobilförbud på SVT Nyheter Västernorrlands Facebook-sida.

En person tyckeratt rektorn på Björnaskolan har fattat ett klokt beslut, och att”Rätt använda mobiler är en tillgång.” Någon anser attmobiltelefonerna ska ligga i elevskåpen hela skoldagen och en annanatt det inte bara ska införas förbud i skolor utan även påarbetsplatser.

Ett förslag från våra tittare är att införa mobildagis under lektionstid. Foto: Anders Wiklund/TT

”Förbjuda på lektioner”

Drygt en tredjedel av kommentarerna tycker attmobiltelefoner ska tillåtas under raster men inte på lektionstid:

”En låda i varje klassrum där mobilerna kan vara på mobildagis ochpå tyst läge.”

”Om man inte använder mobilen i skolarbetet ska denvara avstängd men många lärare har sett till att eleverna användermobilen i skolarbetet. Det är kanske det bästa .”

Någon föreslåratt föräldrar ska lära sina barn hur de ska hantera sociala medieri stället för att förbjuda användandet.

”Respektera oss lärare”

En lärare reagerar och tycker att ”det vore trevligt om man kunde respektera och lita på att de som är utbildade att jobba i skolan gör det på bästa sätt.”

Vad tycker du? – delta i debatten om mobilförbud!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkränkningar

Mer i ämnet