Ny lag om nätkränkningar på gång

Publicerad

Riksdagspolitiker Susanne Eberstein (S) i justitieutskottet tror inte att det nya lagförslaget skulle ha hjälpt nätmobbade ”Sofia” i Sundsvall”. Det som hänt henne är ”sorgligt och olämpligt- men inte brottsligt, menar Eberstein.

– Det här lagförslaget berör egentligen helt andra händelser än det som flickan har råkat ut för. Så det skulle nog inte hjälpa i det här fallet, säger justitieutskottets ledamot Susanne Eberstein (S) från Sundsvall.

Vi har i flera artiklar berättat om den unga ridtjejen Sofia i Sundsvall som näthatades på anonyma instagramkonton. Hon påstods vara ful, dum och det stod att hon inte förtjänade att leva.

Nätkränkningar

Oacceptabelt

Regeringen har tidigare aviserat att de vill stärka skyddet mot hot och kränkningar på nätet. Från och med årsskiftet väntas de nya förslagen träda i kraft.

– Hot och kränkningar på nätet, som särskilt ofta drabbar kvinnor och unga, är oacceptabelt, har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) sagt när utredningen presenterades i fjol.

”Saknas lösningar”

I en proposition som las fram nu i höst framgår att regeringen tycker att dagens lagstiftning behöver stärkas och moderniseras, för att möta det ökande näthatet. Något som efterfrågas från flera håll i samhället.

Internetforskaren Annakarin Nyberg vid Umeå universitet menar att vi inte har några bra lösningar idag för att stoppa det växande näthatet.

Stärka och modernisera

Förslagen, som riksdagen ska ta ställning till, handlar om en rad saker. Bland annat skärps flera nuvarande straffbestämmelser. När det gäller rubriceringen olaga hot, kommer det att bli straffbart att hota med fler typer av brottsliga gärningar. Till exempel hot om att sprida nakenbilder på någon.

Även bestämmelserna kring ofredanden moderniseras. Den som skapar en så kallad hatsida där hat och hot publiceras ska kunna straffas för ofredande, det ska även den som gör hatiska eller mycket kränkande kommentarer.

Kan vara ofredande

”Vissa enstaka hatiska och mycket kränkande yttranden som ligger nära hot ska under vissa förhållanden kunna straffas som ofredande. Till exempel ageranden mot en mycket utsatt person som går ut på att personen borde dö eller utsättas för ett allvarligt brott”,  skriver regeringens utredare Gudrun Antemar.

Men Susanne Eberstein (S) som tagit del av vår rapportering kring den unga ridtjejen Sofia, menar att den föreslagna lagändringen inte skulle hjälpa hennes ärende framåt.

”Vedervärdigt- inte brottsligt”

– Det kan ju hända att man skulle bedöma det på ett annat sätt, men jag tror inte det. Det som hänt är tillräckligt för att vara vedervärdigt men inte tillräckligt för att vara brottsligt, säger hon.

Regeringen föreslår också att det införs ett nytt brott, olaga integritetstintrång. Det handlar om att det ska bli olagligt att göra intrång i någon annans privatliv genom att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter. Regeringen nämner i sammanhanget, hämndporr, nakenbilder och ”andra kränkande uppgifter”.

– Det här rör vuxna människor som blir väldigt kränkta och förolämpade och inte bara elakt behandlade, säger Susanne Eberstein (S).

Det ska också vara möjligt att få brottsskadeersättning för kränkningar som sker genom grovt förtal.

LÄS MER: Förslag på nya lagar om näthat

LÄS MER: Näthatsförslagen ingen universallösning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkränkningar

Mer i ämnet