Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är häftigt och så mycket historia, säger Jennie Olert när hon visar runt på slottet där hon och maken Jonas ska flytta in med sina tonårssöner till sommaren. Följ med in i riddarsal, blomsterrum och ”byggkaos” och hör om planerna för nyförvärvet. En fastighet intill slottet. Foto: Anna Beijron/SVT

Makarna Olert köpte Merlo slott i Timrå – renovering pågår

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att bo i ett slott?

Den frågan kan inte familjen Olert som köpte Merlo slott 2022 svara på riktigt än. En stor renovering pågår och tvåbarnsfamiljen siktar på inflyttning i sommar. Samtidigt växer planerna för slottsområdet i Timrå.

– Vi blev nog kära i stället och en sådan här möjlighet får man kanske bara en gång i livet, säger Jonas Olert.

– För mig var det ingen självklarhet men sedan var det bara att köra. Jag tänkte: ska lilla jag bo här, berättar Jennie Olert.

Merlo slott

Bünsow ”Hade varit intressant att träffa”

Merlo slott, eller Villa Merlo som det också kallas byggdes 1885 av träpatronen Fredrik Bünsow.

– Det hade varit en intressant man att träffa. Jag tror att han var väldigt energisk. Kanske lite lik oss, konstaterar Jennie och skrattar.

Paret köpte slottet av skogskoncernen SCA 2022. De har haft det som tjänstebostad och arkiv.

Hur mycket tid lägger de på projektet?

Familjen lägger i snitt tre, fyra timmar per dag var på att anpassa byggnaden efter familjens behov.

– Just nu ser jag det mer som ett projekt än ett hem, säger Jennie Olert.

Paret har också köpt den gamla trädgårsmästarbostaden med växthus intill. Där finns också planer för framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur grannfastigheten till Merlo slott såg ut förr och hur det ser ut idag. Ägarna berättar om sina planer för det gamla trädgårsmästarhuset och omgivningarna. Blir det växthus igen på platsen? Foto: Anna Beijron/SVT

Följ med på en rundtur och se vilka olika favoritrum paret har. På bottenplan kommer det mesta att bevaras och på övervåningen pågår renoveringen för fullt.

VAD RÄKNAS SOM SLOTT?

  • Ordet slott kommer av lågtyskans ord slot, som betyder befäst plats, slott.
  • Ett slott är en byggnad som ursprungligen byggdes av kungar och furstar när borgen hade spelat ut sin roll som försvarsverk. Slotten blev makt- och regeringscentrum efter medeltiden.
  • Beteckningen slott kom också att användas när högadliga lät bygga mer ståndsmässiga byggnader på sina sätesgårdar. Med tiden kom också andra högreståndspersoner, till exempel bruksägare, att bygga slott.
  • I Svenska akademiens ordlista står också att det ingår ett omgivande markområde (o. därpå befintliga byggnader) och att uttrycket används även om större och förnämligare byggnad som liknar ett slott.
  • Ett slott byggs i sten eller i annat beständigt material. Det finns dock byggnader som kan kallas slott som är byggda i trä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Merlo slott

Mer i ämnet