Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yngst i klassen, men inga problem att hänga med. I videon hör du hur skolan hjälpt Malcom Bengtson hitta rätt nivå för sin särbegåvning. Foto: SVT

Sjuåriga Malcom läser matte med sexorna: ”Det som är roligt i skolan är att jag fått det lite svårare”

Uppdaterad
Publicerad

Malcom Bengtson, sju år från Sundsvall är huvudpersonen i första delen av SVTs dokumentärserie om barn som på olika sätt känner sig annorlunda.

Han har fått anpassad skolgång och går i tredje istället för första klass och läser svenska och matte med fem år äldre klasskamrater.

Malcom var brådmogen, han knäckte läskoden som treåring och lekte helst med barnen som var några år äldre. Så, när de äldre kompisarna slutade, fick han ont i magen, blev bråkig och ville inte gå till förskolan.

Ingen förstod i början vad problemet var. Men hans föräldrar och skolan såg till att han fick de utmaningar han behövde och idag mår han bra igen.

Malcom Bengtson 7 år, huvudperson i första avsnittet av dokumentären Så lever jag, som handlar om ”annorlunda” barn. Foto: SVT

Dokumentärserie

Skolan har betytt jättemycket för Malcom, menar mamma Hanna Bengtson.

– Vi kommer aldrig att kunna flytta härifrån, skrattar hon

I dag den 13 april är det säsongsstart för SVT Barns dokumentärserie Så lever jag. Programmet finns också att se på SVT play.

Videon här ovanför är klipp från dokumentären Så lever jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.