Politiker riskerar att svika löfte om ungdomsrabatt

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet 2014 lovade politikerna på bred front i Sundsvall att införa en helt ny ungdomsrabatt på bussarna.

Max 100 kronor i månaden ska det nya busskortet kosta för alla som är under 18 år, enligt vallöftet. Lika mycket som pensionärerna får betala för sitt seniorkort, och 100 kronor mer i månaden än vad ungdomarna i Örnsköldsvik behöver betala efter att politikerna där tagit beslut i frågan.

”Pengar för att göra ingenting”

Men nu är vallöftet i farozonen i Sundsvall. Och Hans Forsberg (C), ordförande för kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott i Sundsvall, skyller på avtalet som finns med det bussbolaget som kör lokaltrafiken i kommunen.

Kollektivtrafiken i Västernorrland

– Systemet ser ut som så att bussbolaget får ett incitament för antalet resenärer. Ökar antalet resenärer, så får också bussbolaget en extra slant av kommunen. Men skolkortet ingår inte i det, så tar vi bort skolkortet och ersätter det med en hundralapp för ungdomar så får bussbolaget pengar för att göra ingenting, säger han.

Måste reda ut avtalsfrågor

Första steget är därför att reda ut avtalsfrågorna, konstaterar Hans Forsberg. Men kommunen gör inte detta direkt med bussbolaget, utan det sker i första hand med Kollektivtrafikmyndigheten som genomförde upphandlingen.

Kollektivtrafikmyndigheten genomförde även upphandlingen för Örnsköldsviks räkning, som trafikeras av samma bussbolag. Men där ingick inte någon liknande bonusmodell, hävdar Hans Forsberg.

Eftersom det pågår en översyn, där utgången är oklar, så kan han inte heller svara på när det kan bli ett ungdomskort i Sundsvall.

SVT: Är det inte ens säkert att det blir under mandatperioden?

– Det är vår ambition att vi ska få igenom det under mandatperioden.

SVT: Är det ett löfte att det blir så?

– Det är vår ambition att vi ska få igenom det och det här är en viktig fråga som vi driver. Men sedan är det är svårt att svara på när vi kan reda ut juridiska avtal. Det går inte att säga en tidsgräns för det, säger Hans Forsberg.

Vallöftet om ungdomskortet i Sundsvall

Samtliga partier i Sundsvalls kommunfullmäktige lovade inför valet 2014 att införa en ungdomsrabatt på kollektivtrafiken som innebär att unga under 18 år ska behöva betala max 100 kronor i månaden för att åka buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafiken i Västernorrland

Mer i ämnet