• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamman ska ha googlat på: ”kan man göra sitt barn sjukt utan att det syns”. Se en sammanfattning om fallet här. Foto: Polisen, Storyblocks, SVT

Mamma i Ångermanland misstänks för mordförsök – följ SVT:s rapportering från rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en flicka från Ångermanland bland annat hade avföring i blodet slog vården larm. Nu står barnets mamma åtalad för mordförsök och synnerligen grov misshandel, mot sitt nekande.

Liverapport: Mamma misstänks för mordförsök på sin dotter

Pinnat inlägg

Rättegången är avslutad. Domen förväntas meddelas 18 april klockan 11.00.

Nn • Har en undran. Hur kommer det sig att ni har ljudupptagning från rättssalen? 😅

Hej, vi har ansökt om att få spela in ljudet från rätten och fått okej på det, under de delar av rättegången som är offentliga.

Solveig • Så proffsigt o opartiskt ni rapporterat. Tack

Tack Solveig!

Yvonne • Jag tycker ni skött rapporteringen mycket bra o sakligt.

Tack!

Eyvind • Ni publicerar säkert inte detta, men jag vill att ni ska veta att jag tror inte på något av det åklagaren säger. Ett mycket tunt mål. Men det är uppbyggt av den tradition som finns i folkkaraktären i Västernorrland: skvaller, misstänksamhet, oduglighet, maktmissbruk - allt under ett bonnigt anskrämligt skynke. Och jag kan i motsats till er som rapporterat om målet, se att mamman är djupt förtvivlad. Hon försöker behålla sin värdighet trots att hon fråntagits allt. Men i er osmakliga partiska rapportering, som sker under grupptryck, framstår hon som känslokall. En dag kommer den verliga sanningen i dagen. Det gör den alltid. Drevet som ni åstadkommit tror jag har en orsak i att ni inte själva är önskade av era resp. föräldrar, Då tar man ut hämnden på en helt oskyldig person, som har små möjligheter att försvara sig. Samtidigt som verkliga förövare tillåts gå under radarn. Då tittar ni bort för det är personer som tillhör ert eget kollektiva kotteri.
Och så konstigt med det ´höga ljudet´ idag från mammans make, efter förhandlingens slut. Varför ljuga om en sådan sak? Då är man bra billig i själen. Hela er rapportering framstår som oerhört tafflig och oetisk. Men den fyller ju ett syfte, eller hur?

Hej Eyvind, 
Syftet med vår rapportering är att skildra rättegången så allsidigt som möjligt. Vi rapporterar om det som sägs och tar inte ställning i skuldfrågan, det är upp till rätten att göra. Det är tråkigt att du tycker att rapporteringen varit "tafflig och oetisk". Vi pratar gärna mer med dig om det här - hör av dig till sara.carlzen@svt.se så kan vi prata vidare.

Harry • Vad händer om domstolen finner att det är bevisat att mamman gav ångestdämpande och lugnande tabletter, men inte förgiftning med insulin eller bakterier.
Att ge ett barn receptbelagda tabletter som kan vara farliga är säkert vårdslöst, men det behöver inte vara mammans avsikt att skada barnet.
Yrkar åklagaren bara på mordförsök eller barnmisshandel eller finns det också mildare yrkanden med i åtalet?

Hej Harry,
Åtalspunkterna är försök till mord/synnerligen grov misshandel.

Eyvind • Hur öppna är ni egentligen för att detta kan vara ett justitiemord?

Hej Eyvind, vi tar inte ställning i skuldfrågan - det är upp till tingsrätten att göra. Vi rapporterar bara från rättegången och vad som sägs från de olika parterna.

Undrar igen • Vet ni hur man som försvarare förhåller sig till en situation där den anklagade (mamman i det här fallet) förnekar och samtidigt har man inte några trovärdiga svar eller förklaringar på vad som faktiskt hänt? Försöker man ta vad man har/kan komma på? Tänker att åklagaren verkar ha väldigt klara och trovärdiga svar på många frågor medan försvaret säger "läkarna har fel och provsvaren är felaktiga"

Försvarets uppgift är att peka på de gråzoner eller luckor som finns i åklagarens bevisning och visa på att det skulle kunna finnas en alternativ förklaring till det som åklagaren menar har hänt. Försvaret behöver inte presentera några bevis eller annat, utan bara ifrågasätta åklagarens åtal. Det är åklagaren som har bevisbördan.

Anonym • Bara en vecka till dom i ett sådant här komplicerat mål. Tyder inte det på att rätten redan har utfallet klart för sig? En vecka är väl ungefär vad det brukar ta att skriva domen

Det varierar från fall till fall hur lång tid det tar innan domen avkunnas. Det är ingen ovanlighet att det tar en vecka.

Undrar • Har försvaret en skyldighet att komma med argument för oskuld om personen inte erkänner? Tänker att försvaret verkar ha ganska klena argument (provresultat som är felaktiga etc).

Nej, det är upp till åklagaren att lägga fram bevis som styrker åtalet - försvaret har inga skyldigheter på det sättet.

Hilde Mari • Takk for en god og profesjonell oppdatering fra retten. Følger spent med fra Norge på hva dommen blir.

Tack själv Hilde-Mari!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mer i ämnet