Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör flickans särskilda företrädare Josefine Alvarsson berätta om sin roll under rättegången – och vad mammans försvarare Christian Shumkov kommer att ta upp under sin sakframställan i rätten. Foto: SVT

Inspelat förhör med flickan och mammans första ord i rätten – så fortsätter rättegången mot kvinnan i Ångermanland

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet barn och hennes mamma. Under måndagen spelas ett förhör med flickan upp för rätten. Dessutom ska den åtalade kvinnan ge sin bild av det hon anklagas för, när rättegången mot den misstänkta kvinnan i Ångermanland fortsätter.

– Det här rör sig om ett skyddslöst barn, säger Josefine Alvarsson, barnets särskilda företrädare.

I fredags inleddes rättegången mot den kvinna som misstänks för försök till mord och för synnerligen grov misshandel på sitt eget barn, en flicka i förskoleålder.

Under den första dagen i rätten presenterade åklagaren Christina Edlund Nilsson sin sakframställan, alltså vad hon hävdar har inträffat. Planen var också att försvaret skulle få komma med sin inställning till det kvinnan står åtalad för. Det hanns däremot inte med, och får i stället inleda måndagens förhandling.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mamman förnekar brott

Kvinnan, som är hemmahörande i Ångermanland, misstänks alltså ha gjort sitt barn sjukt, och sedan upprepade gånger sökt vård för en rad olika allvarliga tillstånd.

Kvinnan nekar till brott.

– Det finns en rad omständigheter och en rad invändningar som vi kommer att ha mot åklagarens olika påståenden, som vi vill ska komma fram, säger försvararen Christian Shumkov inför sin sakframställan i rätten.

Rättegången förväntas pågå under minst åtta dagar, med utrymme för fler dagar vid behov.

I videon berättar barnets särskilda företrädare Josefine Alvarsson om sin roll under rättegången – och försvararen Christian Shumkov berättar vad han kommer lyfta i sin sakframställan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mer i ämnet