Foto: SVT

Har du blivit sexuellt trakasserad på Wordfeud eller andra spelappar?

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella trakasserier dyker upp på de mest oväntade platser. Journaliststudenter på Mittuniversitetet har granskat,den till synes oskyldiga, spelappen Wordfeud, där de utgav sig för att vara unga flickor. Det dröjde inte lång tid förrän de fick meddelanden från manliga motspelare med grovt sexuellt innehåll. Har du egna erfarenheter av sexchattande män på wordfeud eller andra spelappar? Skriv och berätta!

Har du blivit sexuellt trakasserad på Wordfeud eller andra spelappar?

Sarah • Nu spelar jag inte wordfeud längre, men när jag gjorde det så var det vanligt att män försökte flörta, kom med oönskade kommentarer om mitt utseende och så. Har pratat med flera bekanta som varit med om samma sak. Vi tycker det är konstigt - tänker de verkligen att de ska få napp på wordfeud? Varför inte använda tinder? Men jag antar att det kanske inte handlar om genuint intresse för kontakt, utan någon slags maktutövning.

Anna • Jag tror att vi alla behöver bli medvetna om att sexuella trakasserier förekommer på alla slags forum, i alla slags sammanhang. Det förekommer i kontakter med myndigheter, och inom ramen för myndighetsutövning, inom organisationer med hög moralisk svansföring, på arbetsplatsen, inom skolan på alla dess nivåer, inom vården, och i en mängd andra sammanhang. Som kvinna får man till övervägande del ett sexistiskt och nedvärderande bemötande. Det kan också vara kvinnor som behandlar andra kvinnor på ett förnedrande sätt, och det kan förstås också riktas mot män. Det handlar om makt och positionering, och detta kan missbrukas av alla. Förutom att sexuella trakasserier kan övergå i ett direkt övergrepp, så finns det också, enligt min mening, tendenser till att de som utvecklar en förövarmentalitet, själva gömmer sig bakom olika beteckningar för sexuella preferenser och så tycker sig kunna avkräva resten av samhället en slags acceptans, som lätt övergår till dominans. Jag tycker att det saknas ett kritiskt förhållningssätt i diskussionen kring sexuella trakasserier vad gäller att genomskåda det faktum att den som är förövare kan tillhöra alla slags grupperingar vad gäller sexuell läggning. Det är en farlig metod att ensidigt rikta in sig på att det endast är ’en enda sort’ som ägnar sig åt trakasserande sexuell maktutövning. I verkligheten förekommer alla ’sorter’. En mångfald av åsikter kring att uppmärksamma detta vore behövligt. För att effektivt stoppa sexuella trakasserier och övergrepp krävs det ibland att man också behöver ta till sig obekväma sanningar.

Man39 • Jag har neutralt namn och ingen bild på WF, men ibland frågar snubbar och gubbar om jag är tjej, brukar ifrågasätta vad det Har för betydelse, och svarar undvikande och ställer motfrågor om dom, oftast tystnar och försvinner dom, men hänt att dom svararat väldigt utlämnande om sig själva trotts att dom inte får någon info om mig.

Sorgligt att se hur många män beteer sig :(

JS • Jag har spelat Wordfeud i många år och har spärrat flertalet motspelare pga olämpliga kommentarer. Till slut bytte jag min profilbild till något helt neutralt och på mitt användarnamn går det inte att utläsa att jag är kvinna. Då minskade antalet kommentarer markant.

Lisa • Ja, absolut. Inte ofta, men det har förekommit att män ändrat sin bild och plötsligt lagt dit en dic pics istället, alltså en bild på sitt könsorgan. Då kan man ju inte spela mer, utan man får resigna spelet. Så det är ju ganska snopet. Alternativ män som inte gillar att förlora, eller att de tycker att de får vänta lite för länge på att man ska lägga ett ord, och då har det hänt att man kallat mig ”jf”, vilket jag antar betyder ”jävla fitta”. Jag anmälde detta till personen som driver seriespelet i wordfeud, med önskemål om att man skulle blockera hans profil, men det gjorde man förstår inte, vilket är rätt oacceptabelt, faktiskt. Så man får vara lite försiktig och uppmärksam. Som barn eller tjej måste man nog tänka på att inte använda sitt riktiga namn som alias utan helst ett gubbnamn, kanske.

Kajsa • Händer titt som tätt på både Wordfeud och Quizkampen. Jag har blockerat ganska många spelare och kommer göra det igen så fort det händer då jag utmanar nya spelare, men oftast spelar jag med samma spelare som jag lärt känna. Jag är 53 men tycker det ändå är obehagligt. Hemskt att det ska drabba minderåriga.

MK • Ja, det händer rätt ofta, ffa när jag började spela. Profiler som utger sig för att vara mön startar en chatt rätt omgående med diverse personliga frågor. Ibland var det personer med en tjej på profilbilden. Jag brukade inte svara, utan avslutade spelet istället. Numera har jag ett tiotal WF-vänner som jag spelar regelbundet med. En oerhört trist verklighet med barn som ska trakasseras på alla möjliga plattformer. Det är synd att det är så svårt att lagföra dessa personer, och att rättsväsendet ligger så långt efter teknikutvecklingen.

Jessica Lovallen • Jag började spela WF för 9 år sedan när jag var gravid. Nu spelar jag fortfarande med 4 st tanter jag lärt känna sedan dess. Men när man slumpade fram spelare redan då kom många äckel fram vilket gjorde att man nöjde sig med sina ”normala” medspelare och slutade slumpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.