Från år 2015 har kommuner och fristående förskolor kunnat söka ett statsbidrag för att kunna minska antalet barn på avdelningarna. Men det var inte förrän ifjol som Sundsvalls kommun ansökte om det.
Lokalytan
En orsak säger man är att lokalytan på förskolan är för liten. Det finns därför inte möjlighet att dela på de stora barngrupperna. Så ser det ut på Stjärnans förskola.
– Ja, jag tycker att det är tufft att det är så många barn. Just om man gör den jämförelsen att förut hade vi färre barn och hade inte sådana styrdokument och en läroplan. Idag när vi har det då har vi mycket fler barn. Man blir frustrerad att inte få jobba utefter det som är. Jag vill mycket hellre få den måluppfyllelse jag har och kunna klara den, berättar Margareta Arab som arbetar som förskollärare på Stjärnans förskola.
Statsbidrag
På Sundsvalls kommun arbetar Ing-Marie Sjölund som verksamhetschef för barn och utbildning. Hon säger att det var så pass få ställen som hade det här lediga utrymmet.
– Så att det var inte många förskolor som kunde göra det här. Vi har ju sökt för fler nu så jag hoppas att det kommer att kännas. Jag hoppas verkligen det, säger Ing-Marie Sjölund.
Sundsvalls kommun har för läsåret 2017/18 ansökt om statsbidrag för 28 förskolor och för 229 platser. Om det beviljas så får man ett bidrag på 6.86 miljoner kronor.
Lärarförbundet ser långtidssjukskrivningar
Som det ser ut nu så har medlemmar berättat för lärarförbundet att arbetsbelastningen är hög och att man känner sig otillräcklig över att inte kunna göra ett tillräckligt bra jobb.
– Ja, det resulterar ju i att det kan bli sjukskrivningar och långtidssjukskrivningar. Vilket leder till en ond spiral ute på enheterna som kan pågå under en längre tid och drabba fler än bara en person, berättar Nadia Ålander, huvudskyddsombud på Lärarförbundet.
Detta visar Skolverkets statistik från 2016:
Skolverkets rekommenderade gruppstorlek för 1-3 åringar ligger på 6-12 barn. I Sundsvall i den kommunala förskolan så är den gruppen 13,6 barn.
Skolverkets rekommenderade gruppstorlek för 4-5 åringar ligger på 9-15 barn. I Sundsvall i den kommunala förskolan så är den gruppen 19,4 barn.
Detta är ett medianvärde i undersökningen.
Nyttja pengarna friare
Skolverkets riktmärken ligger på 5.2 barn per personal. Men det är många förskolor som har en bra bit kvar till det. För att möjliggöra det så utbetalas ett statsbidrag på 30.000 kronor per barn när man minskar barnatalet i gruppen och bildar fler avdelningar.
– Det är ett litet smörjmedel tror jag för kommunerna att verkligen anstränga sig och hålla nere barngrupperna. Jag skulle nog önska en större summa och lite friare för ibland är det ju bra att barngrupperna har lite storlek. Jag kanske behöver en till personal istället. Så att det får se lite olika ut. Så ge mig pengarna bara, menar Ing-Marie Sjölund, verksamhetschef, Sundsvalls kommun.
Rekrytering
Det är också svårt att rekrytera personal med utbildning, förskollärare främst. Nadia Ålander jobbar både fackligt och som förskollärare så hon känner till problemen.
– När vi står där och någon kollega är sjuk eller måste vabba så är det också svårt för oss att få tag i vikarier. Det resulterar i att man måste styra om dagen och klara av den på färre personer än det var tänkt från början, säger Nadia Ålander.
– Man blir frustrerad ofta och vill så mycket mer, man måste sänka ribban Det är inte roligt. Jag är en förskollärare och vill upprätthålla det, Margareta Arab, som arbetat som förskollärare i 36 år.