– De sparar på de svagaste. Hör Roger Brodin som får lång resa för att hälsa på sin syster om hon tvingas flytta från Junsele till Sollefteå. Foto: svt

Rogers syster tvingas flytta från LSS-boende – ”Man sparar på de svagaste”

Uppdaterad
Publicerad

Roger Brodins syster Siv bor på LSS-boendet i Junsele – det boende som kommunen nu beslutat lägga ned. Siv kommer att behöva flytta till ett boende i Sollefteå.

– Det skulle vara väldigt ledsamt för min syster att behöva flytta till Sollefteå. Hon skulle bli orolig och jag skulle inte kunna hälsa på henne så ofta som jag vill, säger Roger Brodin.

Det är sju mil mellan Junsele och Sollefteå.

Ingen efterfrågan

Kommunen menar att boendet i Junsele har fyra platser men bara tre boende, och att behovet inte är större i Junsele. Ewa Sundström är verksamhetschef för funktionsstöd i Sollefteå. Hon skriver till SVT om situationen:

”Hela processen måste ses som en helhet och valet att avveckla boendet i Junsele grundar sig på att efterfrågan på platser i västraområdet är obefintligt idag, har haft en plats vid det aktuella boendet otillsatt sedan hösten 2018 vilken erbjudits många som fått beslut om boende enligt LSS men samtliga har tackat nej.

”Inget som ska skyndas på”

De tre brukare som idag bor i boendet kommer vi att erbjuda nytt boende så att de behov de har tillgodoses till fullo och på bästa möjliga sätt. Vi ska självklart i första hand se om det finns möjlighet att verkställa i närområdet men lyckas vi inte med det så kommer de att erbjudas nytt boende i Sollefteå och i så fall tillsammans.

Det här är inget som ska skyndas på utan den här processen kommer att ta 1-1 1/2 år.

Personalen vid boendet kommer att erbjudas nytt jobb inom kommunen inom i första hand funktionsstöd och om detta inte är möjligt inom andra verksamheter inom kommunen, i möjligaste mån i närområdet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.