Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunförbundet i Västernorrland kommenterar de många döda i överdos i länet Visa alla (2)
Visa alla (2)

Många dödsfall efter överdoser i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste nio åren har 231 personer i länet dött av narkotika- och läkemedelsrelaterade orsaker. Det gör att Västernorrland hör till de län i landet som ligger högst i statistiken sett till dödsfall per 100 000 invånare, visar statistik från Socialstyrelsen.

– Det finns ingen quickfix, säger Camilla Carpholt, som arbetar med missbruksfrågor i Kommunförbundet Västernorrland.

Under åren 2012-2020 avled nästan 8000 personer i Sverige av en narkotika eller läkemedelsförgiftning. Västernorrland har under många år legat i topp i den dystra statistiken. Nu har tre andra län gått förbi Västernorrland som nu ligger på fjärde plats i landet med 10,5 dödsfall per 100 000 invånare . Motsvarande siffra för Västerbotten som ligger i botten av listan är 6,4 dödsfall.

Regionen tillsammans med länets kommuner presenterade för drygt ett år sedan ett gemensamt grepp om missbruksvården. Förslaget klubbades för tre månader sedan och Camilla Carpholt tror att det på lång sikt ska kunna vända trenden även i Västernorrland.

Metadon

Under 2020 avled 21 personer av överdoser, avsiktliga eller oavsiktliga, i Västernorrland. De flesta dödsfallen orsakas av metadon, även om det rör sig om en blandning av substanser.

Diagrammet visar antalet dödsfall i Västernorrland.

Foto: Grafik Nyhetsbyrån Siren

Positiv trend

Enligt Socialstyrelsen har antalet dödsfall gått ner de senaste åren. Nedgången har accelererat det sista året något som Socialstyrelsen menar har en tydlig koppling till pandemin. Den nedgången märks dessvärre inte i Västernorrland.

– I den senaste redovisningen av statistiken var den så kallade “covideffekten” allra tydligast och lite överraskande. Just med suiciden var det en kraftig nedgång bland kvinnor, säger Daniel Svensson, Socialstyrelsen till nyhetsbyrån Siren.

Att färre personer tar livet av sig under en kris kan förklaras av att trycket på individen minskar när samhället mobiliserar för ett yttre hot, förklarar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer