Många fel i skandalhus

Publicerad

SUNDSVALL Hyresvärden som äger de skandalomsusade fastigheterna i Holm, väster om Sundsvall, verkar ha satt i system att inte betala sina lokala hantverkare.

Hyresvärden fortsätter att försöka locka hyresgäster till de tomma lägenheterna. Bland annat i annonser på Blocket:
”Mycket fin lyxvåning. Med strandläge i underbara idylliska Sundsvall-Holm. Nära gångavstånd till mycket fin skola, matbutik, vacker kyrka och Sveriges finaste badstrand. Lyxvåning med två helt nya badrum i nyrenoverad fastighet...”

– Det var så kallt i vinter att jag blev sjuk, säger Ingeborg Nyström.

88-åriga Ingeborg är en av bara tre hyresgäster i de så kallade lyxlägenheterna i gamla pensionärshemmet. När oljan tog slut i vintras blev det kallt. Efter mycket om och men ställde hyresvärden istället in ett el-element.
– Ja då blev det varmare. Men lysräkningen betalar ju jag istället. Ska det behöva vara så, frågar sig Ingeborg.

Röjer i sopberget
I gamla lärarbostäderna, den andra fastigheten som företaget Master Bob Connection äger i Holm, har hyresgästerna börjat röja upp i sopberget som legat det senaste året.
– Ja, vi håller på att sortera soporna. Det ska visst komma en container ikväll säger Annilie Pettersson.

Det gjorde det också. Nu är sophögen borta, och de boende tror att det beror på att Mittnytt uppmärksammat deras problem.

Mycket är trasigt
Annilie bor tillsammans med Dennis Bergkvist och de har mögel i källaren, en altandörr som inte går att låsa och vattenskadat golv. Dusch har dom äntligen fått efter 10 månader, men kylskåpet är fortfarande trasigt efter 3 månader. Och spisen har aldrig fungerat riktigt sedan de flyttade in:
– Listan kan göras väldigt lång, säger Annilie Pettersson

Betalar inte
Bilden av hyresvärden är samstämig bland hyresgästerna. Och det finns även lokala företagare som känner sig lurade av Master Bob Connection. Som Oves El som har gjort jobb jobb för långt över 100 000:
– Ja och vi har aldrig fått betalt. Men nu har jag gjort mitt sista jobb för det företaget, säger ägaren Ove Sundman.

Men enligt Marster Bob Collections ägare, Robert Nebel har Oves el fått betalt, genom en förlikning.

Oklart ägande
Men vem som egentligen äger fastigheterna med de totalt 17 lägenheterna är inte helt lätt att veta. Enligt lantmäteriet är det fortfarande förre ägaren som står för lagfarten till lärarbostäderna.
Och även om det är Robert Nebel som säger äger Master Bob Connection, verkar det som en helt annan person för befälet i bolaget:

– Vi har bara haft kontakt med Johan Stendahl. Det är han som gör alla upphandlingar säger Ove Sundman och suckar.

I morgon berättar vi mer om Johan Stendahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalhusen i Holm

Mer i ämnet