Foto: SVT/Anna Quayle

”Många företagare som ligger sömnlösa”

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangbranschen är en av de näringar som drabbas hårdast ekonomiskt i spåren av Coronaviruset.

– Nu handlar allt om att hålla näsan ovanför vattenytan, konstaterar Erika Howcroft, som driver restaurang på travbanan i Örnsköldsvik.

En vanlig dag är det mellan 100 och 150 gäster som äter lunchbuffé i restaurangen på Solängets travbana. Numera gapar lokalen tom.

Redan förra veckan, innan beslutet från regeringen om att bara tillåta bordsservering kom, stängde Erika Howcroft lunchserveringen.

Coronapandemin

– Jag kände att trots våra strikta städrutiner kan jag inte garantera att det inte finns ytor som kan sprida smitta. Den andra aspekten är att skydda min personal. Kan jag hålla dem friska kan jag bibehålla produktionen.

Matlådor istället för lunchbesökare

Erika Howcroft med personal har nu ställt om till att sälja matlådor – ett sätt att hålla företaget flytande, men också ett sätt att bistå riskgrupperna.

Hon konstaterar att virusutbrottet innebär en allvarlig ekonomisk situation för en rad branscher.

– Man ska komma ihåg att det här går i så många led. Jag har en grossist, som i sin tur har en leverantör, som har sina åkare. Det är många småföretagare i många olika branscher som ligger sömnlösa om nätterna.

Nytt krispaket

Regeringen presenterade i onsdags ett nytt krispaket riktat mot småföretagare, det handlar bland annat om tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter och hyresstöd för särskilt utsatta branscher – däribland restaurangerna.

Erika Howcroft är också politisk engagerad och sitter i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik för Socialdemokraterna.

– Jag tycker att alla typer av krispaket just nu ska välkomnas. Sen är det inte allt som passar. För min verksamhet är det korttidspermitteringen som ger störst skillnad.

”Många som hjälps åt”

Mitt i krisen finns det ändå ljusglimtar menar hon.

– Det är så många: kyrkan, näringsidkare och privatpersoner som hjälps åt nu för att ta oss igenom det här – det är stort.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet